Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije 2021.” donio je odluku da ovogodišnju nagradu Povelja Hasan Kaimija za životno djelo dodijeli Salih-ef. Smajloviću.

Salih Smajlović rođen je 17. aprila 1945. godine u Glumini kod Zvornika. U Zvorniku je završio osnovnu školu, a u Sarajevu osmorazrednu Gazi Husrev-begovu medresu. Diplomirao je u Beogradu na Filološkom fakultetu – Odsjek orijentalna filologija.

Desetak godina radio je kao imam, prvo u Ključu, a potom u Osijeku. Od 1980. godine bio je uposlenik Rijaseta Islamske zajednice – ranije Starješinstva IZ, na poslovima novinara Islamskih informativnih novina “Preporod”. Bio je član redakcije našeg polustoljetnog lista, a jedno vrijeme od 1985. do 1989. obavljao je i funkciju glavnog i odgovornog urednika tog lista.

I prije dolaska u “Preporod”, Salih Smajlović se svojim napisima javljao za ovaj list, posebno iz Osijeka. Također je pisao i za druge listove, časopise i publikacije, kao što su: “Islamska misao”, “Mu'alim”, “Kevser”, “Glasnik” i “Takvim”.

Koautor je, zajedno sa Mirsadom Mahmutovićem, reportažne publikacije “Bošnjaci na hadžu 1997. godine”.

Knjiga “Kad bi kosti mogle govoriti – Kazivanja o genocidu i zločinima nad Bošnjacima 1992- 1995.” po objavljivanju 2011. godine, kao prva zasebna knjiga Saliha Smajlovića, izazavala je veliko interesovanje čitalačke publike, te je iste godine doživjela i drugo dopunjeno izdanje.

U 2012. godini objavio je i knjigu “S Bošnjacima diljem svijeta”.

U 2015. godini, objavio je knjigu „Porodica Smajlović iz Glumine kod Zvornika“.

Tokom svoga tridesetogodišnjeg profesionalnog novinarskog rada objavio na stotine tekstova različite tematike, izvještaja, zapisa, intervjua, reportaža…

Oženjen je i otac četvero djece, a svoje penzionerske dane živi u Sarajevu.

Uvažavajući ukupni doprinos, koji je svojim neumornim i predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, ali i našem društvu u cjelini, cijeneći njegovo nesebično zalaganje u očuvanju duhovnog identiteta i kulture Bošnjaka širom svijeta, kao i doprinos memorizaciji Genocida nad Bošnjacima Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije 2021.” donio je odluku da ovogodišnju nagradu Povelja Hasan Kaimija za životno djelo dodijeli Salih-ef. Smajloviću.