Povodom napada i uznemiravanja povratnika u manjem bh. entitetu saopćenjem za javnost oglasio se Ured za odnose s javnošću Rijaseta najoštrije osudivši ove pokušaje zastrašivanja povratnika. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

U posljednjih nekoliko sedmica, posebno nakon objavljivanja presude na međunarodnom tribunalu u Hagu, prvom predsjedniku Republike Srpske za počinjeni genocid i oslobađajuće presude lideru Srpske radikalne stranke, učestali su napadi i uznemiravanja povratnika u RS-u. Najbrutalniji je bio napad na glavnog imama u Vlasenici Nurdin-ef. Grahića i njegovu porodicu. Islamska zajednica najstrožije osuđuje ovaj,  kao i druge pokušaje zastrašivanja povratnika, posebno kada su meta prijetnji službenici i vjerski autoriteti kao i objekti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sve nadležne državne organe da rade posao za koji su odgovorni i izvršavaju ustavnu obavezu osiguranja zaštite prava svakog građanina na miran i slobodan život,  na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Posebno tražimo od Ministra sigurnosti BiH  da javno osudi ove nasrtaje na ličnosti i imovinu povratnika, i da poduzme potrebne mjere da se ovakve pojave spriječe i ne ponavljaju. Pozivamo Ministra unutrašnjih poslova RS-a da osigura kvalitetnu istragu kako bi se izvršioci ovih krivičnih djela što hitnije uhapsili te da policijski organi svojim preventivnim djelovanjem onemoguće da se ova uznemiravanja ponavljaju. Tražimo od pravosudnih organa da adekvatno sankcioniraju ova krivična djela kako ih počinioci ne bi ponavljali.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini snažno stoji iza svojih službenika i pripadnika, koji se suočavaju sa ovakvim i sličnim prijetnjama. Odlučno ćemo ustrajati na zahtjevima da organi Bosne i Hercegovine garantiraju bezbjednost svih građana na cijeloj teritoriji države. Ukoliko državni organi ne budu u stanju da osiguraju bezbjednost povratnicima na miran i slobodan život, zahtijevat ćemo intervenciju OHR-a koji ima mehanizme da reagira, stoji na kraju saopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.