Već nekoliko godina odvija se saradnja džemata na području Medžlisa IZ-e Srebrenik i osnovnih škola koje se nalaze u džematima C. Srebrenik, Tinja, Rapatnica, Špionica, Podorašje itd.

Proteklog vikenda nastavnica vjeronauke u OŠ Rapatnici Aida Djedović je posjetila džamiju u džematu Luka, te tom prilikom je polaznicima mektebske nastave održala čas na kome je govorila o vjeronauci i mektebu. Zajedno su izradili plakat na kome su istakli važnost spoja ove dvije institucije „Vjeronauka-Mekteb“.

Muallima je govorila o važnosti mekteba i vjeronauke koji će djeci, učenicima i polaznicima mektebske nastave, pomoći u njihovom odrastanju i budućem životu.

„Ovim činom još više jačamo saradnju između Mekteba Luka i OŠ Rapatnice. Drago nam je što je muallima bila u prilici da nas posjeti i da upozna naše učenike. U budućnosti se nadamo jos boljoj saradnji i učestalijim posjetama,“ istakao je hfz. Esmir-ef. Selimović, imam, hatib i muallim u džematu Luka.

Također, i nastavnica vjeronauke u OŠ Rapatnici Aida Djedović je istakla važnost saradnje škole i mekteba. Ona je na kraju izrazila svoje zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom, koja doprinosi boljim rezultatima, kako na polju vjeronauke, tako i na polju mektebske nastave. Prema njenim riječima djeca koja pohađaju mekteb su bolji učenici vjeronauke i obrnuto. Naglasili su da će ova saradnja i ubuduće biti nastavljena, te koliko je važna saradnje vjeroučitelja i imama-muallima.