Naučni skup “Uloga i značaj imama u procesu povratka” bit će održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 8. februara, u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, s početkom u 10.00 sati.

Izlagači na ovom skupu će biti dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, mr. Salem-ef. Dedović, muftija mostarski, mr. Kenan Efendić, Omer-ef. Redžić, Edhem-ef. Čamdžić, mr. Haris Veladžić, dr. Elvir Duranović, dr. Hikmet Karčić, dr. Abdulgafar-ef. Velić, Safet-ef. Karahmetović, mr. Mustafa-ef. Muharemović, Muhamed-ef. Dragolovčanin.

Na skupu će se obratiti reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Također, pozdravne govore će imati Elvedin-ef. Klisura, predsjednik Okružnog odbora ilmijje Sarajevo, dr. Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica i Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje.

Ovaj naučni skup predstavlja završnicu istoimene manifestacije Udruženja ilmijje, a koja ima za cilj afirmaciju uloge i značaja imama u bosanskohercegovačkom društvu, a pogotovo imama koji su bili pioniri u povratku, a nekada i najznačajnija karika u ovom procesu.

Manifestacija je zajednički projekat Udruženja ilmijje te Mostarskog, Bihaćkog i Tuzlanskog muftijstva, a podršku pri realizaciji pruža Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom Edinom Ramićem.

Generalni medijski pokrovitelj je Media centar Islamske zajednice u BiH.