U četvrtak 4. marta 2021. godine, u Sarajevu je na inicijativu i poziv reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića održan sastanak najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i rukovodstva Islamske zajednice na čelu sa Reisul-ulemom i predsjednikom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iz reda političkih ličnosti sastanku su prisustvovali: član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka gospodin Šefik Džaferović, predsjednici političkih stranaka/partija: SDA g. Bakir Izetbegović, SDP g. Nermin Nikšić, SBB g. Fahrudin Radončić, i NIP g. Elmedin Konaković.

Uz reisul-ulemu Kavazovića, sastanku je prisustvovao predsjednik Sabora Islamske zajednice g. Safet Softić, zamjenik reisul-uleme Enes-ef. Ljevaković, član Rijaseta Razim Čolić, muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, muftija mostarski Salem-ef. Dedović i glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić.

Iz Srebrenice kao politički angažirane ličnosti sastanku su prisustvovali Alija Tabaković, Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović i Hamdija Fejzić.

Ovakav sastav prisutnih uvjetovan je prije svega temom Bošnjaka, a to je pozicija i uvjeti života povratnika na područje bosanskohercegovačkog entiteta RS, sa posebnim osvrtom na područje Srebrenice, mjesta gdje je počinjen Genocid.

Sastanak je, nakon dvosatnog razgovora i analize različitih aspekata teme koja je postavljena pred prisutne, rezultirao Izjavom koju su potpisali politički akteri koji su se obavezali na zajedničko djelovanje u cilju poboljšavanja uvjeta života povratnika u bosanskohercegovačkom entitetu RS.