Sjednica Savjetodavne radne grupe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida održana je u nedjelju 31. marta 2019. godine. Istog dana, upriličen je i susret članova Savjetodavne radne grupe sa članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, kojem je predstavljen rad ovog savjetodavnog tijela.

Na sjednici, kojom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, razmatrane su informacije o održanom Inicijativnom sastanku za uspostavljanje Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice od počinjenog Genocida, informacija o kupovini i uknjižbi zemljišta i objekata preduzeća „Feros“ Srebrenica, pitanja mezarja za majke iz Srebrenice u sklopu Memorijalnog centra, kao i druga pitanja u vezi s radom Memorijalnog centra.

Savjetodavna radna grupa je iskazala zahvalnost Islamskoj zajednici za brigu o Srebrenici koja je još jednom pokazana kupovinom zemljišta i objekata preduzeća „Feros“, koje se nalazi neposredno uz Memorijalni centar i šehidsko mezarje u Potočarima, što je veliki podstrek za ljude koji žive u Srebrenici.

Na sjednici je istaknuto da je presuda Radovanu Karadžiću od izuzetne važnosti za žrtve Genocida, za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posebno za budućnost naše zemlje i mladih naraštaja koji moraju znat istinu. Posebna zahvalnost iskazana je majkama Srebrenice i Podrinja, koje su svih ovih godina vodile veliku i tešku borbu u dokazivanju zločina. Svojim neprocjenjivim radom uspjele su da dokažu, a i dalje dokazuju, cijelom svijetu, šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, a posebno da je u Srebrenici 1995. godine počinjen Genocid.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, zajedno sa svojim saradnicima, obišli su zemljište i objekat preduzeća „Feros“ u Potočarima, te je predstavljen ovaj veliki i značajan poduhvat Islamske zajednice, a upriličena je i posjeta Bosanskom kulturnom centru Srebrenica i centru „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.