U petak 7. juna 2024. godine u Potočarima je održana sjednica Savjetodavne radne grupe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve Genocida 1995. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Sjednici su prisutvovale predsjednice udruženja majki Srebrenice, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalić, kao i predstavnici Memorijalnog centra i Općine Srebrenica.

Izražena je zahvalnost inicijatorima i sponzorima, te brojnim prijateljima u svijetu koji su se zalagali i glasali za usvajanje Rezolucije o Genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Iskazano je očekivanje da će cijeli humani svijet, u skladu sa donesenom Rezolucijom, dostojno obilježavati 11. juli – Međunarodni dan sjećanja na Genocid u Srebrenici.

Posebna zahvalnost iskazana je majkama Srebrenice i Podrinja, koje ustrajavaju u svojoj misiji pronošenja istine i podsjećanja na najveći zločin u Evropi s kraja XX stoljeća.

Savjetodavna radna grupa je informirana o pripremama za obilježavanje 29. godišnjice Genocida i obavljanje kolektivne dženaze. Konstatirano je da se pripreme odvijaju prema utvrđenom planu.

O značaju depoa za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentificiranih žrtava, koji je početkom maja ove godine otvoren u Memorijalnom centru u Potočarima, na sjednici su govorili predstavnici Memorijalnog centra i ICMP-a.

Upućen poziv predstavnicima Bošnjaka u Srebrenici

Savjetodavna radna grupa Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari uputila je snažan poziv svim predstavnicima Bošnjaka u Srebrenici da u ovom vremenu odgovorno i dostojanstveno ispunjavaju obaveze koje su preuzeli u ime naroda koji živi u Srebrenici, ali i radi hurmeta i časti šehida Genocida koji nas sve neprestano opominju. Pravedan i dostojanstven život Bošnjaka u Srebrenici moguće je osigurati samo strpljivim i zajedničkim radom, što neminovno uključuje odgovornu komunikaciju i postizanje dogovora o svim važnim pitanjima. I u ovoj prilici podsjećamo sve one koji su dužni da pruže pomoć i zaštitu Bošnjacima u Srebrenici, na njihovu neprikosnovenu obavezu da se u ovom gradu uspostavi pravedan poredak za sve ljude i osigura dostojanstvo žrtava Genocida, kaže se u pozivu koji je danas uputila Savjetodavna radna grupa Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.