Travnik, 04. juli 2018. (MINA) – Danas je u Travniku pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 16. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na početku sjednice razgovaralo se o aktivnostima reisu-l-uleme i članova Vijeća muftija između dvije sjednice.

Na prijedlog Savjeta Muftijstva bihaćkog i na osnovu zaključka nadležne Komisije Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Vijeće muftija donijelo je fetvu o proglašenju područja u Prijedoru i dolini rijeke Sane šehitlucima i područjem najtežih zločina sa elementima radnji učinjenja genocida (kako su u svim prvostepenim (Karadžić, IT-95-5/18)) i pravomoćno okončanim sudskim postupcima (Krajišnik, IT-00-39; Brđanin, IT-99-36; Stakić, IT-97-24; Sikirica, IT-95-8) utvrdila sudska vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju) počinjenih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godina.

Kao takvi proglašena su šehidska mezarja: Kamičani u Medžlisu IZ-e Kozarac, Skela, Bišćani, Rakovčani, Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo i Zecovi na području Medžlisa IZ-e Prijedor, Vrhpolje u Medžlisu IZ-e Sanski Most, Biljani i Pudin Han na području Medžlisa IZ-e Ključ te Blagaj Japra u Medžlisu IZ-e Bosanski Novi.

Prema tekstu fetve ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke. Donesena je i Fetva o obaveznom dijagnostičkom ispitivanju životinje, koja je namijenjena za kurbana na zaraznu bolest bruceloze i druge bolesti.

Vijeće muftija je raspravljalo i o Izvještaju o provođenju Plana aktivnosti Vijeća muftija i uputa nadležnim organima i ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u vezi s integriranjem grupa i pojedinaca koje djeluju izvan sistema IZ-e u BiH. Konstantovano je da se iz izvještaja vidi da se Islamska zajednica kontinuirano bavi ovim izazovom te je zaključeno da će se i dalje svi nivou zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori nastaviti kroz nove projekte i nove mjere, te dodatnu podršku već postojećim angažovati na polju suzbijanja pojedinaca i grupa koje svojim djelovanjem razbijaju jedinstvo musliman i promovišu tradicionalnom učenju islama strane interpretacije vjere.

Vijeće je raspravljalo i o načinu obavljanja namaza bosanskih hadžija u mekkanskim hotelima i Izvještaju Komisije Tuzlanskog muftijstva i Vakufske direkcije o izgradnji spomen obilježja – turbeta narodnom heroju rahmetli Nesibu Malkiću. Donesena je i odluka o načinu raspodjele sredstava od fidje (otkup za one koji ne mogu postiti), kojom se osigurava da se prikupljena sredstva troše samo za šerijatom određene svrhe.

Na kraju je vijeće donijelo Odluka o učešću muftija iz Sjeverne Amerike i Australije u radu Vijeća muftija, a ovoj sjednici je po prvi put prisustvovao i novoimenovani muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin ef. Ćeman.

Vijeće je razmatralo više prijedloga Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine. Vijeće je dalo saglasnost za četrdeset novih uvakufljenja čime se nastavlja trend zavještavanja novih vakufa i rehabilitacije već postojećih.

Dan ranije organizovano je savjetovanje na kojem se razgovaralo o prednacrtu Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Pored članova Vijeća muftija savjetovanju su prisustvovali i članovi Rijaseta IZ u BiH, a prednacrt je upućen u daljnju proceduru i javnu raspravu po medžlisima.

(www.islamskazajednica.ba)