Savjetovanje o radu u mektebu i mektebskoj nastavi, kojem su prisustvovali glavni imami sa područja Muftiluka tuzlanskog, održano je u subotu 22. septembra.

Na početku savjetovanja prisutnima se obratio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je kazao da je mekteb naša stalna tema i preokupacija. Mekteb je prisutan stoljećima i ništa nije uticalo na identitet Bošnjaka kao mekteb, kazao je Muftija, te je istakao da i dalje valja intenzivno raditi na njegovom razvoju.

Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, govorio je o vezi mekteba i identiteta Bošnjaka, značaju misije muallima i važnosti i odgovornost koje ona podrazumijeva, te trenutnom stanju u mektebima vezano za obuhvatnost bošnjačke djece mektebskom poukom predstavivši analize prošle dvije mektebske godine na području Muftijstva tuzlanskog i Rijaseta Islamske zajednice.

O načinima kako povećati broj polaznika mektebske pouke, dodatnim mektebskim aktivnostima, kao i izazovima i poteškoćama u mektebskom radu izlagači su bili glavni imami Refik-ef. Hodžić, hafiz Ahmed-ef. Huskanović, Samir-ef. Camić, Smajo-ef. Mustafić, Damir-ef. Peštalić i Sedin-ef. Karić.

Savjetovanju je prisustvovao direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, a u drugom dijelu savjetovanja o temi Islamska zajednica u suočavanju s raznim vrstama ideologija govorio je Mensur-ef. Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese.

Nakon diskusije doneseni su i zaključci na čijoj realizaciji će se raditi u narednom periodu.