Jedinstvena muzejska izložba “Upoznaj Poslanika s.a.v.s”, autora Esmira Halilovića svečano je otvorena 7. aprila u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona.

Izložbu, pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog, organizirali su Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa u Tuzli, uz podršku Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, kao svečanu najavu skorog dolaska najdražeg gosta – mjeseca ramazana.

Izložbu je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je u svom obraćanju kazao da nijedan pogled na moderan svijet nije moguć bez razumijevanja islama.

„Shvatiti islam nije moguće bez razumijevanja Muhammeda, s.a.v.s., i kao poslanika i kao čovjeka. To je logično i veoma razumljivo stoga što je Allahov poziv njemu, koji je on prenio na zemlju, namijenjen ljudima za njihov sretan i siguran život. Stoga smo večeras zadovoljni što u ovom gradu imamo priliku da upoznamo Muhammeda, a.s., potpunije, da muslimani uvećaju svoju ljubav i privrženost prema svome Poslaniku, a svi drugi da upoznaju čovjeka koji je bio oličenje morala i humanog života,“ kazao je muftija Fazlović.

muzej2

Panoi i drugi elementi ove postavke poslužit će da se ono o čemu su mnogi čitali u knjigama, a poneki i ponešto vidjeli u Poslanikovoj domovini, sada doživi na nov način, možda bliži našoj realnoj perspektivi.

„Cilj nam je da kroz vizualizaciju sadržaja predstavimo i stvari koje nisu toliko poznate o Poslaniku a.s.,“ kazao je autor Halilović.

Izložba će u BKC-u biti postavljena od 7. do 11. aprila ove godine.

muzej3

muzej6