Sedamnaesta Večer Kur'ana Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je 31. decembra 2023. godine u Džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli.

Učači Kur'ana ove večeri bili su kurra hafiz Mustafa Kizilcaoglu (Republika Turska), Mustafa-ef. Isaković (Sarajevo), hafiz Ahmed-ef. Alili (Ljubljana), hafiz Abdül Samet Baltaci (Republika Turska) i Mirza-ef. Ganić (Sarajevo).

Glavni imam Medžlisa IZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović je podsjetio da se ovaj program održava već sedamnaest godina, te se zahvalio svima koji su učestvovali u njegovoj pripremi i realizaciji.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla na ovoj večeri već četrnaest godina dodjeljuje ”Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka”. Ovogodišnje priznanje pripalo je Behram-begovoj medresi u Tuzli. Od reaktiviranja rada 1993. godine, pa sve do danas, u Behram-begovoj medresi neprestano se ulažu napori na poboljšanju prostornih i organizacijskih uvjeta za ostvarenje što kvalitetnijih odgojno-obrazovnih rezultata, čemu svjedoče značajni uspjesi učenika, kako na nivou Tuzlanskog kantona, tako i na nivou Bosne i Hercegovine, ali i šire.

U okviru Nastavnog plana i programa Behram-begove medrese kur'anski principi su utkani u sve vjerske predmete, a postoji i poseban predmet tefsir (tumačenje Kur'ana), kao i sekcija hifza (učenja Kur’ana napamet). Od obnove Behram-begove medrese do danas promovirano je 99 hafiza.

Ove godine, kada Behram-begova medresa obilježava 30 godina obnovljenog rada, dodijeljeno joj je „Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka“. Priznanje je direktoru dr. Ahmedu Hatuniću uručio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, a nagradu predsjednik IO MIZ Tuzla prof. dr. Amir Karić.

Muftija Fazlović je istakao da su ovo vrijedna okupljanja te zato večer Kur'ana u Tuzli ima kontinuitet od sedamnaest godina.

– Večeras smo skrenuli pažnju na hifz u kontekstu jednog velikog uspjeha našeg vremena koji je oličen u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Odali smo priznanje ovoj školi, plemenitom vakifu Behram-begu i svim našim precima koji su bili ustrajni na ovom svijetlom putu sve do našeg vremena. Odajemo priznanje brojnim muderrisima ove škole danas na čelu s direktorom dr. Ahmed-ef. Hatunićem. Ovo priznanje je naša zahvalnost za veliki trud Medrese, kazao je muftija Fazlović. Naglasio je da smo svi ponosni na hafize kojih će u okviru sekcije za hifz Behram-begove medrese uskoro biti preko stotinu.

Direktor Hatunić se zahvalio na ovom značajnom priznanju koje je, kako je istakao, posebno važno jer se odnosi na rezultate postignute na polju učenja i proučavanja Kur'ana.

– Smatramo da je misija Behram-begove medrese na polju učenja Kur'ana jako važna za naš narod. Kur'anska riječ, poruka isijava posebnu snagu koju smo večeras osjetili svojim srcem i dušom. Vjerujem da to dotiče naše emocije i srce, te da ćemo s ovog mjesta izaći ispunjeni, šireći kur'ansku istinu i svjetlo, kazao je direktor Hatunić te je u svome vazu govorio o imanu, Kur'ana i ibadetima.

U programu je učestvovao hor MIZ Tuzla Gazi Turali-beg a voditelj je bio Esmir-ef. Hasanović. Veliki posao u vezi s uspješnim održavanjem ove večeri Kur'ana u Džamiji “Kralj Abdullah” obavili su Džematski odbor i imami džemata hafiz dr. Edin-ef. Peštalić i hafiz Ahmed-ef. Rahmanović.