Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftiluka tuzlanskog održana je 25. maja 2020. godine na Spomen obilježju šehidima u džematu Poljice, Medžlis Islamske zajednice Puračić.

Manifestaciji su uz članove porodica šehida prisustvovali i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Hajrudin Halilović, predsjednik Saveza porodica šehida i poginulih boraca TK, predstavnici vlasti Tuzlanskog kantona i Grada Lukavac, glavni imam i predsjednik MIZ Puračić Zijad-ef. Vehabović i Šemsudin Smajlović, imami i brojni džematlije.

https://www.facebook.com/muftijstvo/videos/1077943822575827/

U svome obraćanju muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, posebne riječi poštovanja uputio je majkama i očevima šehida, njihovoj djeci, suprugama i svim članovima njihovih porodica.

„Islamska zajednica je drugi dan Ramazanskog bajrama označila Danom šehida. Naše džematlije, muslimani i muslimanke, već dugo razumiju da nema ništa važnije u ovome danu od zijareta naših šehitluka i mezarja gdje su njihovi najmiliji.

Ova naša zemlji u povijesti je mnogo krvarila jer su nasrtaji na nju bili dosta česti i agresivni. Mnogo šehida je dalo svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije i genocida. Moramo biti svjesni velikih principa koji daju smisao ljudskom životu. Takvu svijest su imali bosanski šehidi. Oni su svoje živote dali da bi sačuvali svoju slobodu, porodice i domovinu.

Ma koliko se trudili mi ne možemo dokučiti kolika je vrijednost naših šehida. Uz šehide nalaze se svi oni koji su branili domovinu, pripadnici Armije RBiH, a kasnije Oružanih snaga BiH. Svima njima iskazujemo veliko poštovanje i zahvalnost. Moramo prenijeti na našu djecu, na naše potoke, ono što je historija posvjedočila u ovome vremenu, a to je da smo devedesetih godina uspjeli odbraniti Bosnu i Hercegovinu, u nju dovesti slobodu i mnoge druge vrijednosti. Žrtva šehida i hrabrost svih onih koji su branili ovu zemlju nalaze se u njezinim temeljima. Danas pokazujemo da vjerujemo u to da su šehidi živi kao što su žive i postojane vrijednosti za koje su se oni borili“, poručio je muftija Fazlović, te je istakao važnost poslova koje obavljaju udruženja čije su aktivnosti vezane za naše šehide i važnost naše istrajnosti u brizi o djeci i porodicama šehida.

Prisutnima su se obratili predsjednik Saveza organizacije porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona Hajrudin Halilović i glavni imam MIZ Puračić Zijad-ef. Vehabović, a u programu su učestvovali imami ovog medžlisa.

Program je završen učenjem hatma dove koju su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Puračić.