Prema programu vjerskog obilježavanja 25. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima, u petak 10. jula 2020. godine, proučen je Ja-sin, kelime-i-tevhid i hatma dova na musalli u Memorijalnom centru u Potočarima.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je istakao da su šehitluci časno mjesto na koje se dolazi s velikim poštovanjem.

„Došli smo ovdje našim šehidima sa Fatihom, Jasinom, zikrom, kelime-i tevhidom i hatmom. Došli smo sa velikom čašću i poštovanjem. Naša želja je da budemo ovdje zajedno s šehidima, da budemo s onima čiji put je naš emanet. Bosanski šehidi su svjetlo, nur ove zemlje i našeg naroda. To je nur koji ne prestaje i koji neće iščeznuti.

Hvala Allahu, dž.š., što zemljom struji istina o Srebrenici. Ona nije važna samo za Srebrenicu nego za čovjeka općenito, njegovu sudbinu i budućnost. Istina je važna zbog prošlosti ali je još važnija zbog budućnosti i nije je moguće zamijeniti neistinom“, poručio je muftija Fazlović te je istakao da je strpljivost karakter i da danas nema ljudskog bića sa većim karakterom od bosanske, srebreničke majke.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić, te je proučena hatma dova pred duše šehida. Hatmu su učili imami iz Podrinja, a kelime-i-tevhid je predvodio hafiz dr. Edin Dedić, profesor u Behram-begovoj medresi.

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u subotu, 11. jula bit će obilježena 25. godišnjica Genocida nad muslimanima Bošnjacima i klanjana dženaza za devet šehida, žrtve Genocida.