Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo tuzlansko u okviru međusobne saradnje sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona organizovali su 29. septembra u Tuzli seminar za nastavnike Islamske vjeronauke sa područja Muftijstva tuzlanskog.

Na početku seminara prisutnima se obratio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Vi ste u radu s našom djecom neizmjerno važni. Pomažite djeci da naša realnost sutra bude bolja, da se ne suočavamo sa toliko praznina, ljudskih slabosti. Radite s djecom da naša djeca sutra budu veliki ljudi. U svima njima postoje potencijali, od nas zavisi hoće li ti potencijali biti maksimalno iskorišteni, od roditelja i učitelja,“ kazao je muftija Fazlović.

Izet Numanović, predstavnik Pedagoškog zavoda TK, izrazio je zadovoljstvo što se seminari za vjeroučitelje sa područja Muftiluka tuzlanskog veoma uspješno organizuju već nekoliko godina, te je pojasnio i neke od dilema na koje nastavnici nailaze u njihovom radu, a kada su u pitanju različite procedure.

Tokom seminara, dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e i dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva tuzlanskog,  govorili su o temama Razvijanje duhovnosti kroz nastavu Islamske vjeronauke i Islamska vjeronauka i opasnosti šablonizma. Oni su istakli da su nastavnici Islamske vjeronauke prije svega odgajatelji pa je važno da kroz nastavu Islamske vjeronauke podižu prvenstveno nivo svoje vlastite duhovnosti koju će onda prenositi na djecu ali i da budu svjesni šablonizma u nastavi i da iznalaze načine da izbjegnu ovu opasnost.

Vjeroučitelji su svojim sadržajnim diskusijama dali važan doprinos uspješnosti i ovog seminara.