U tuzlanskoj Džamiji „Kralj Abdullah“ u subotu, 31. decembra 2022. godine upriličena je šesnaesta po redu Večer Kur'ana u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Birane odlomke iz Kur'ana učili su hfz. Nedim-ef. Dervišević, hfz. Ahmed-ef. Mrahorović, Mumin ef. Mumić, hfz. Ahmed-ef. Rahmanović i hfz. Abdul Samet Baltadzi iz Turske.
Večeri Kur'ana prisustvovali su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, članovi Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, članovi Izvršnoga odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, direktori ustanova Islamske zajednice s područja Muftiluka tuzlanskog, hafizi, imami i muderrisi, džematlije i gosti.

Glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović poselamio je prisutne i iskazao radost što ovaj događaj svake godine okupi veliki broj onih koji žele da dolaze u Allahovu kuću i da slušaju Njegovu objavu. Hafiz Huskanović je istakao i važnost ustanovljenog Priznanja za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka, koje se dodjeluje na ovom tradicionalnom događaju.

– Drago mi je da se ove godine Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka dodjeljuje Fondaciji „Hifz Časnog Kur'ana“ jer su uradili i dalje nastavljaju pružati podršku i olakšavati učenicima i studentima koji uče i svoje ponašanje i život obogaćuju Kur'anom. Zahvalni smo im na tome, kazao je glavni imam hafiz Huskanović. Riječi zahvale iskazao je i svima koji su dali doprinos u realizaciji programa Večeri Kur'ana.

received 1329430171149136

– Večeras smo došli zato što znamo da je velika vrijednost prisustvovati ibadetu koji je vezan za Kur'ani-kerim. Mi večeras potvrđujemo svoj iman i vjerujemo da je Kur'ani-kerim nadnaravna vrijednost i Allahov kitab. Došli smo da slušamo Allahovu riječ, da osjetimo blagodat Kur'ani-kerima sa svih strana, kazao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Dodajući da svi koji su došli na ovaj događaj su tu iz ljubavi prema Kur'anu, jer vole džamije i zato što su svjesni vrijedosti džemata i imaju mnogostruku ljubav i pažnju prema Kur'ani-kerimu.

received 883962792751180

Vazi-nasihatom obratio se mr. Muharem-ef. Omerdić. Mr. Omerdić u svojoj besjedi je kazivao o važnosti Kur'ana i nadnaravnostima koje nosi, podjelivši niz iskustava hafiza Kur'ana koje je sreo tokom svog života.

Ističući ljepote Kur'ana, mr. Omerdić je dodao da treba posebnu pažnju obratiti na ljubav prema Kur'anu, te da odnos prema Njemu treba graditi tako da budemo svjesni da je to vodič za svakog od nas, navodeći pregršt savjeta kako to i postići i stavljajući u fokus da onaj ko voli Kur'an voli i Onoga koji je Objavio Kur'an.

Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla ustanovio je Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka. Priznanje i nagrada se već trinaest godina zaredom dodjeljuju tokom programa Večeri Kur'ana u Džamiji „Kralj Abdullah“.

Na osnovu prijedloga Odbora za dodjelu Priznanja za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka u sastavu: muftija tuzlanski dr. sci. Vahid-ef. Fazlović (predsjednik), glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović (član), dr. sci. Sead-ef. Seljubac (član) i hfz. dr. sci. Edin-ef. Peštalić (član), Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla donio je odluku da se ovogodišnje Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka dodijeli Fondaciji „Hifz Časnog Kur'ana“.
U ime Fondacije Priznanje i nagrada su uručeni direktoru dr. Jamal Moslehu. Dr. Moslehu Priznanje je uručio muftija tuzlanski dr. Fazlović, a nagradu predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Karić.

received 1114336289160557

Fondacija “Hifz Časnog Kur'ana” u Bosni i Hercegovini je pravna institucija koja je osnovana 2005. godine u Sarajevu. Brine se o hifzu Časnog Kur'ana u različitim krajevima Bosne i Hercegovine, kao i u nekim balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija. Fondacija radi na polju podučavanja i hifza Časnog Kur'ana, kao i služenju i brige za hafize Časnog Kur'ana, te pružanja različitih vidova podrške i kako bi nastavili svoje akademsko školovanje i profesionalna dostignuća, s ciljem ostvarivanja misije u društvu.
Fondacija za hifz Časnog Kur'ana dugi niz godina, kroz stipendiranje, pomaže učenicima medresa i studentima fakulteta islamskih nauka, kao i drugim pojedincima koji pokažu posebnu nadarenost i želju za hifzom Kur'ana.

Program ovogodišnje Večeri Kur'ana izvedbama salavata i ilahijama uljepšali su članovi hora Medžlisa Tuzla „Gazi Turali-beg“. Moderator programa bio je Esmir-ef. Hasanović.