Šesti sportsko-edukativni susreti „Prvi mart“ za mlade Muftiluka tuzlanskog održani su u subotu, 26. februara 2022. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Organizatori susreta koji se već šestu godinu uzastopno organizuju povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine su Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog i Behram-begova medresa. Učešće su uzeli mladi iz 17 medžlisa s područja Muftiluka tuzlanskog i to iz: Banovića, Bijeljine, Brčkog, Čelića, Gračanice, Gradačca, Janje, Kalesije, Kladnja, Modriče, Puračića, Srebrenice, Srebrenika, Tuzle, Vlasenice, Zvornika i Živinica.

Susrete je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović pohvalio je mlade koji su se okupili kako bi iskazali svoju privrženost domovini Bosni i Hercegovini, stekli novo znanje i međusobno se bolje upoznali. Ponosni smo što imamo svjesnu omladinu organiziranu kroz Mrežu mladih Islamske zajednice, poručio je Muftija, te je govorio o duhovnim vrijednostima i domovini Bosni i Hercegovini.

“Zahvalni smo generacijama naših djedova, očeva i braće što su cijelim svojim bićem, svojim životom, svjedočili na putu izgradnje naše domovine. Čvrsti su temelji naše domovine. To su temelji naših šehida i gazija. To su temelji zemlje koja je u svojoj dugoj povijesti, Allahovom voljom, opstala. Hvala dragom Bogu da imamo mlade generacije koje će čuvati našu domovinu. Za Bosnu i Hercegovinu se kaže da je dobra zemlja. Dobra zemlja je ona zemalja koja ima dobre ljude. Domovina je Allahova blagodat”, kazao je muftija Fazlović, te se zahvalio Harun-ef. Hodžiću na njegovom doprinosu ovom događaju, hafizu Abdullahu Kapi, imamima i koordinatorima koji brinu o našim mladima.

U edukativnom dijelu, tribinu je održao je Harun-ef. Hodžić. On je istakao važnost 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te ulogu rahmetli Alije Izetbegovića, Armije RBiH, šehida i heroja koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu branili svoju domovinu.

“Nigdje na svijetu nema zemlje kao što je Bosna i Hercegovina. Ovo je zemlja u kojoj smo svoji na svome. Nigdje na svijetu nemate taj osjećaj kao što ga imate u Bosni i Hercegovini. Posebno kada stanete pored nišana tuzlanske mladosti koja je ubijena, kada stanete na linijama odbrane gdje su naši heroji zaustavljali zlikovce. Tu se rađa dostojanstvo. Cijena za Bosnu i Hercegovinu je skupo plaćena ali da zatreba, bez kalkulacija i razmišljanja, stali bismo ponovo u odbranu naše domovine”, kazao je Hodžić.

U takmičarskom dijelu, u futsalu su najbolji bili:
1. Mreža mladih Kladanj
2. Mreža mladih Tuzla
3. Mreža mladih Živinice

U stonom tenisu najuspješniji su:
1. Edin Gutić- Mreža mladih Tuzla
2. Amar Tursić- Mreža mladih Modriča
3. Samed Bećirović- Mreža mladih Brčko

Ulogu glavnog sudije na utakmicama je imao Samir Spahić, profesor tjelesnog odgoja u Behram-begovoj medresi, a prigodne nagrade pobjednicima uručio je hafiz Abdullah-ef. Kapo, koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog.