U cilju očuvanja tradicije i odavanja poštovanja žrtvama Genocida u petak 8. septembra je upriličena posjeta ratnih vojnih invalida BiH i članova boračkih organizacija šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, a nakon toga i Memorijalnom centru u Potočarima.

Posjeta ratnih vojnih invalida BiH i boračkih organizacija Bratuncu i Potočarima organizuje se prvog petka u septembru već nekoliko godina. Programu su prisustvovali pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, ministar Salko Bukvarević, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, glavni imami Damir-ef. Peštalić i Elvir-ef. Hodžić i mnogi drugi.

Na musali u Memorijalnom centru u Potočarima je proučena sura Ja Sin i klanjan džuma-namaz koji je predvodio i hutbu održao dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog.

“Božijem sudu se umaći ne može. Od te istine ni jedan zločinac pobjeći ne može. Sve što može, dok još nije kasno, jeste – da svoj zločin prizna, pred ljudima i pred Bogom istinu kaže, porodicama žrtava se izvini, pokaže mjesta gdje je svoje zločine počinio i kosti žrtava pokopao.

Riječi su često previše slabe da bi opisale snagu emocije ili osjećaj koji u određenom trenutku imamo. Takvi su i ovi momenti, kad stojimo u gradu bijelih nišana. U glavi se roji bezbroj pitanja. Među njima je i ono: kako bilo ko ko počini i najmanji grijeh može nakon toga mirno spavati, a da ne govorimo o genocidnom zločinu u kojemu je zločincu sasvim svejedno ko je pred njim – beba stara svega dva dana ili starica od 90 godina,“ kazao je između ostalog u hutbi dr. Seljubac.

potocari rvi i 6