Sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog održana je u četvrtak, 27. juna 2019. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Tokom sjednice su usvojeni izvještaji o ramazanskim aktivnostima u 1440. h.g./2019. g. i informacije o realizaciji akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, te informacija o ramazanskom angažmanu muderrisa i učenika Behram-begove medrese u Tuzli. Konstatirano je da je uložen veliki trud u planiranje i pripremu brojnih ramazanskih i bajramskih aktivnosti, kao i u programe obilježavanja Dana šehida, te da su planirane aktivnosti uspješno realizovane.

Usvojen je i izvještaj o realizaciji nastavnog plana i programa u mektebskoj 2018/2019. godini, te informacije o akcijama “Otvorimo hiljade vrata” i “Vršnjak vršnjaku daruje 1 KM”, koje su i ove godine uspješno realizovane na području Muftiluka tuzlanskog.

U akciji “Otvorimo hiljade vrata” obradovano je oko 5.000 porodica. Naši imami, koordinatori za društvenu brigu, džeamtlije i džematlijke ušli su u hiljade domova, posjetili one za koje su osjetili da bi im puno značilo da se pokuca na njihova vrata i odnijeli im potrebnu pomoć.

I akcija “Vršnjak vršnjaku daruje 1 KM” uspješno je završena te je prikupljeno 28.000,00 KM, a sva sredstva će biti donirana za izgradnju Roditeljske kuće u sklopu UKC-a Tuzla za smještaj djece i porodica djece koja se liječe od malignih oboljenja. Ovu humanitarnu akciju su organizirali Muftijstvo tuzlansko i medžlisi Banovići, Brčko, Čelić, Gradačac, Odžak, Orašje, Teočak, Tuzla, Zvornik, i Živinice, te aktivi vjeroučitelja u tim medžlisima.

Na sjednici su usvojene informacije o obavljanju kolektivnih dženaza u Vlasenici, Bratuncu i Gornjoj Kalesiji, te informacija o pripremama za obavljanje kolektivne dženaze u Srebrenici i obilježavanju 24. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima. Usvojene su u informacije o organizaciji hadža u 2019. godini, te informacija o kulturno-vjerskim manifestacijama u Podrinju i projektima Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog i medžlisa.

Prethodno je održana i sjednica Muftijstva tuzlanskog na kojoj su usvojeni izvještaji i informacije, te razmatrana druga pitanja iz domena rada Muftijstva. Data su i mišljenja o transformaciji vakufa u medžlisima Gračanica i Brčko, te su odobrena sredstava Medžlisu IZ-e Puračić za izgradnju Islamskog centra u Lukavcu.