S munarom stare džamije, koja je ostala nakon klizišta, povezana je sistemom za ozvučenje, kako bi se i dalje ezan čuo na mjestu gdje je bila džamija

U džematu Cerska, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica, u nedjelju 17. maja ove godine proučena je šljemenska dova u novoj džamiji. Povod za ovu svečanost je postavljanje krova i završetak velikog dijela građevinskih radova.

Svečanosti su prisustvovali Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi FBiH, Mujo Hadžiselimović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, glavni imami i imami, te brojni džematlije Cerske i drugih džemata.

Nakon što je u maju prošle godine od posljedica klizišta u potpunosti uništena džamija, džematlije Cerske su započeli istovremeno s izgradnjom nove džamije, dva mekteba i imamske kuće. Nova džamija je sada izgrađena u naselju Hasanovići, a zemljište za nju je uvakufio Bego-ef. Selimović. S munarom stare džamije, koja je ostala nakon klizišta, povezana je sistemom za ozvučenje, kako bi se i dalje ezan čuo na mjestu gdje je bila džamija.

U svome obraćanju muftija Fazlović je, u duhu miradža, podsjetio na važnost namaza koji je temelj svakom našem dobru. Naglasio je i važnost nove džamije u Cerskoj. Pohvalilvši angažman i aktivnosti džematlija Cerske na izgradnji nove džamije, istakao je njihovo zajedništvo i snagu, jer su zajedno imali snage, uz Allahovu pomoć i bereket, da za godinu dana izgrade ove objekte.

Prigodan mevludski program izveli su hor MIZ Vlasenica i imami medžlisa Vlasenica i Bratunac.

{gallery}1805151{/gallery}