U džematu Velenje jučer je upriličena mevludska svečanost kojoj su prisustvovali muftija mr. Nevzet-ef. Porić, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, imami iz džemata IZ u Republici Sloveniji, kao i veliki broj džematlija.

Prisutnima se na početku programa obratio Bilal-ef. Efendić, glavni imam Odbora Islamske zajednice Velenje, izrazivši dobrodošlicu prisutnim gostima.

Muftija mr. Nevzet Porić zahvalio se muftiji dr. Vahid-ef. Fazloviću i članovima njegove delegacije na posjeti IZ u Republici Sloveniji, a posebno na posjeti džematu Velenje.

Muftija Porić je istakao da je džemat Velenje primjer dobro organizovanog i stabilnog džemata zahvaljujući imamu, Izvršnom odboru kao i članovima IZ koji brinu o svojoj Zajednici.

– Zato je važno da brinemo o džematu i svojoj porodici, jer je zdrava porodica najbolji temelj društva. Vodimo računa o odgoju djece u skladu sa vrijednostima naše vjere -kazao je muftija Porić.

Prigodnim predavanjem prisutnima obratio dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

– Život je dar od Uzvišenog Allaha a svaki čovjek je jedan svijet. Nema života bez vode, a najpitkija voda i hrana za čovjeku dušu su istine vjere sadržane u kelimei-šehadetu. Neizbrojive su Allahove blagodati. Zato su ibadeti; da nas podsjećaju na iskonske istine, ne smijemo ih zaboraviti, a čovjek je sklon da zaboravlja. Allah Uzvišeni nas je obavezao da uspostavimo određeni red i poredak u nama samima i svijetu oko nas – istakao je muftija Fazlović.

Zatim je kazao da je čuo mnogo lijepih riječi o džematu Velenje, i da je zahvalan muftiji Poriću na pozivu da posjeti ovaj džemat.

– Ovdje večeras osjećamo divljenje. Džemat je ukras na licu zemlje a kuće u kojima se uči Kur'an i obavlja namaz svijetle poput zvijezda sa neba. Zato čuvajte originalnost naše tradicije i prenosite je na buduće generacije kroz džemat. To će će vam pomoći da postignete najveću blagodat na ovome svijetu, da ostanete na pravom putu – kazao je muftija Fazlović.