Manifestacija “Dani povratka u Podrinje” realizira se na području Muftiluka tuzlanskog, a u okviru ove manifestacije u zvorničkom džematu Glumina danas je počeo program pod nazivom “Sjećanje na dane progona i povratka”.

Program u džematu Glumina obuhvata niz aktivnosti, a počeo je u džamiji učenjem Kelimei-tevhida, a zatim džuma-namazom, koji je predvodio Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U okviru programa kelimei-tevhida za počast poginulim braniocima i svim ubijenim Bošnjacima u džematu, prisutnima je dobrodošlicu izrazio džematski imam Mevludin-ef. Smajlović.

Glavi imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović je čestitao džematlijama na dostojanstvenom programu koji su, uz podršku organa Islamske zajednice, Medžlisa, Muftijstva i Rijaseta, i u saradnji s organima vlasti, pripremili za realizaciju.

Glavni imam je zahvalio Ismail-ef. Smajloviću za podršku i učešće u programu, a posebno što je predvodio džuma-namaz i uputio poruku u hutbi.

Ismail-ef. Smajlović je, obrativši se prisutnim vjernicima u džamiji džemata Glumina, kazao kako današnja hutba na najbolji način otvara stranice života o ispravnom/dostojanstvenom hodu čestitih osoba koje su prije 30 godina protjerane sa svojih ognjišta, a potom se vratile na svoja imanja i uz obnovu porodičnog doma obnovile džamiju koja već 20 godina čini simbol dostojanstvenog povratka u rodno mjesto.

– Puno je iskušenja koja je ova generacija nosi i čini ih jačim i boljim. Vjernik ne može da pojmi kako muslimani danas nemaju valjane odgovore na životna iskušenja kada izvorna Objavu Kur'ana Časnog otvorena stoji pred svakim pojedincem, a Poslanikove, a.s., poruke sasvim jasne.

U Kur'anu časnom jasno stoji da su gradovi nestajali ne zbog dotrajalosti građevina nego zbog opuštenosti razuma i nemoralnog života njegovih stanovnika.

Ljepota, strasti i bogatstvo jesu iskušenja koja mogu biti užitak trajne vrijednosti, ali kada postanu šejtansko oružje onda vode u propast ljude i uništavaju gradove – naglasio je direktor Smajlović, dodavši da na jedno takvo opuštanje ukazuje Allahov Poslanik, a.s., gdje je prepoznatljivo kakva su iskušenja i koji su mogući putevi izlaza.

Podsjetivši na hadis Muhameda, a.s., „Kada zadesi moj ummet petnaest stanja zadesit će ih s njim iskušenja! Rečeno mu je: ‘Koja su to stanja, Allahov Poslaniče?’ Rekao je: Kada budu dijelili ratni plijen narodu koji ne postoji; ukazivali povjerenje prevarantima; dijelili zekat rasipnicima; slijepu pokornost svojoj ženi; zanemarili obaveze prema majci; suprotstavljali se svome ocu; podizali glas u džamijama; birali za vođe nemoralne; bojazan da ljudska plemenitost bude proglašena zlom; konzumiranje opijuma; odijevanje svilom; zakupljivanje zabavljačica; bavljenje sredstvima zabave i kada budu proklinjali svoje pretke. Očekujte u takvim prilikama vjetar crveni, razarajući koji će donijeti promjenu“, direktor Smajlović je kazao da kada ovo bude model iščitavanja Poslanikove, a.s., poruke onda će se ljudska pronicljivost povećavati.

– Onda će svakodnevni poslovi biti unosni jer tada će puhati blagi vjetrovi koji će pronositi lijepe vijesti umjesto smutnje i ogovaranja; nježno će biljke doticati i cvjetove oprašiti da ukusan plod rodi; a plodne kiše padati noću kada ste u smiraju tako da grmljavinu nećete slušati.

Ovo nije život iz bajke, ovo može biti život vjernika i njemu treba težiti do ostvarenja.

Oni koji to ne dožive imat će nagradu ugodnog života u džennetu za sva dobra koja su učinili tokom svoga života – naveo je on.

Podsjetio je da je Poslanik, a.s., strpljivo i uporno zajednicu jačao da bi se s ponosom vratio u svoj grad.

– Čuvajte se nevaljalština i velikih grijeha, saradnjom, dobročinstvom, pokornošću i međusobnom podrškom dok ne postignete pobjedu. Allahovoj odredbi se ne može uzmaći.

Nasilju nema mjesta, a pravednost mora biti cilj u svakoj situaciji i kada se radi s onima koji su dragi i onima koji nisu.

Pravda mora biti iznad emocija – kazao je Smajlović.

Direktor Smajlović je, između ostalog, vjernicima poručio da je islam svjetlo, da Uzvišeni Allah objavljuje uputu koja izvodi iz tame.

– Znanje je blagodat koja odstranjuje tamu neznanja, gluposti i strah od pogrešnih odluka u ovosvjetskom životu.

Islam je svjetlo koje njeguje čestita srca poput znanja koje osnažuje razumne ljude.

Istinsko vjerovanje s propisanim dužnostima jača svjetlo islama koje će razumne ljude voditi blagostanju, poput sedžde u namazu, posta u ramazanu, zekata u malu, hadža kod Kabe itd., kao i blagodati učenja Kur'ana Časnog pretočenog u brojna dobra i korisna učenja koja šire učitelji i sakupljaju učenici na širokom polju razasutih blagodati podarenih od Uzvišenog Allaha – istaknuo je Ismail-ef. Smajlović.

Program “Dani povratka u Podrinje”, odnosno, “Sjećanje na dane progona i povratka u džematu Glumina” nastavljaju se nizom aktivnosti: obilaskom spomen-obilježja na području džemata, promocijom knjige “Prvi put s kćerkom u Potočarima”, okruglim stolom “Naša Glumina, naš rodni kraj”.

Završna svečanost će biti Akademija, u okviru koje će poruku uputiti dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS i drugi zvaničnici.

Također, u okviru Akademije je predviđen kulturno-umjetnički program. Koncert ilahija i kasida će izvesti Mustafa Isaković sa saradnicima.