Devetnaesti sportski susreti učenika srednjoškolskih obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održavaju se 14. i 15. oktobra u Tuzli, a domaćin je Behram-begova medresa.

Na ovogodišnje sportske susrete je prijavljeno 200 takmičara iz malog nogometa, košarke, atletike, stonog tenisa i šaha.

Direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, na otvaranju susreta, je poželio učesnicima puno uspjeha, te fer i korektnu igru.

„Ovo je prilika da učenici iskažu svoje sportske vještine, ali u isto vrijeme je to i prilika da se nauče prijateljstvu, kolegijalnosti i podnošenju pobjede i poraza, odnosno jednom lijepom komuniciranju. Sport, veoma brzo, u mladom čovjeku može izgraditi samopouzdanje koje je, posebno u ovome vremenu, veoma potrebno. Potrebno je u vremenu koje je ispunjeno pesimizmom,“ kazao je Hatunić, i istakao kako se nada da će se u  narednim godinama ovim susretima pridružiti i učenici iz medrese u Zagrebu, Novom Pazaru i Podgorici, ali i učenici obrazovnih ustanova iz Republike Turske s kojima medrese imaju posebnu saradnju.

Susrete je otvorio Seid-ef. Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje, koji je istakao kako su sportske aktivnosti u medresama veoma važan segment svakodnevnog života učenika.

“Medrese već godinama nastoje da povećaju svoje školske potencijale i kapacitete tako da su i uvjeti za odvijanje nastave, ali i vannastavnih aktivnosti iz sportskog domena, sve bolji i bolji. Ono što nas dodatno raduje jeste da naši učenici medresa, pored ovog vida takmičenja, imaju zapažena učešća na općinskim, kantonalnim, federalnim pa i državnim takmičenjima, kao predstavnici medresa, ali i pojedinačno kao članovi određenih sportskih timova. Na taj način oni zasigurno prenose pozitivne vrijednosti koje medrese imaju u svom odgojno-obrazovnom procesu, ali i općenito šire pozitivan duh u našem društvu, koji nam u ovo vrijeme, čini se, često nedostaje,“ kazao je Eminović.

Na susretima učestvuju ekipe iz 6 medresa u Bosni i Hercegovini, kao i učenici Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Sportska nadmetanja u Tuzli se odvijaju na stadionu Tušanj, Univerzitetskoj sportskoj dvorani i Behram-begovoj medresi.