Dženaza-namaz Hajri Ćatić, predsjednici Udruženja “Žene Srebrenice” i majci koja nikada nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, klanjana je u četvrtak 11. novembra 2021. godine ispred Čaršijske džamije u Srebrenici.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

– Rahmetli Hajra nas je neizmjerno zadužila, o čemu u ovom danu moramo razmisliti. Zadužila nas je kao i svaka druga srebrenička, podrinjska, bosanska majka, čija tuga i bol je svekolika u ovom vremenu. Najveća je majčinska bol, svjedoci smo neizmjerne boli naših majki, naše Hajre – rekao je muftija Fazlović.

Dodao je i da smo ujedno ponosni na majke Srebrenice i plodove njihove borbe.

– Hajru, kao i druge naše majke, Uzvišeni Allah je nadahnuo, osnažio, kao malo koga u povijesti. One su svoj bol pretočile u snagu, hrabrost, izdržljivost. Hajrina borba za istinu i pravdu je opomena čovječanstvu, njena i borba drugih majki je brana zalimima –  poručio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

 

Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, naglasio je kako je svaki gubitak u Srebrenici nakon Genocida velik, jer je Srebrenica mala sredina koja se bori za novi život poslije Genocida.

– Svaka smrt je ogromni gubitak, posebno kada neka od naših majki preseli. Ostaje jedna ogromna praznina u našoj svakodnevnoj borbi. Ono što trebamo je doviti da ih Allah, dž.š., sastavi s najmilijim, posebno Hajru koja nije dočekala da ukopa svoga sina. Mi trebamo učiti generacije da nastave njihovu borbu, da ne dozvolimo da ova borba prestane. To je naša obaveza i to ćemo raditi – rekao je Damir-ef. Peštalić.

Hajra Ćatić je ukopana na mezarju Komarčevo u Srebrenici. Preselila je na Ahiret bez da je uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada Nine Ćatića, koji je bio novinar u Srebrenici. Svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put viđen je 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag.
Svakog 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine, dodjeljuje se novinarska nagrada po njegovom imenu.