Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je u petak 26. oktobra džemat Osat, Medžlis Islamske zajednice Srebrenice. Muftija je u ovome džematu predvodio džuma-namaz i održao hutbu u kojoj je, između ostalog, govorio o vrijednosti vremena i zdravlja.

Džemat Osat je prije Genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu bio jedan od najvećih džemata na području Srebrenice. Tada je osnovnu školu u ovome mjestu pohađalo oko 800 učenika. Danas je najveća briga mještana koji su se vratili u Osat način na koji će obezbijediti egzistenciju za svoje porodice. Ovo mjesto je poznato po voćarstvu i veoma uspješnom uzgoju stoke što džematlije vide kao značajnu priliku da na taj način osiguraju da njihove porodice ostanu na tome području. Za to im je potrebna podrška i pomoć, a o čemu su nakon džuma-namaza razgovarali sa Muftijom.

S najvećom pažnjom, muftija Fazlović je slušao i o njihovoj brizi kada su u pitanju djeca i njihovo školovanje. U ovom džematu živi veći broj učenika koji pohađaju osnovnu i srednju školu u Osatu i Srebrenici.

Susretu su prisustvovali glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić i imam u džematu Osat Ibro-ef. Mehmedović.