U prigradskom naselju Vidikovac kod Srebrenice danas je postavljen alem na munaru džamije koja se trenutno obnavlja.

“Na području općine Srebrenica imali smo 23 džamije prije rata. U toku rata i tokom genocida sve su porušene. Ovo je 22. džamija koja se obnavlja. I evo danas je postavljen alem na munari što za nas predstavlja veliku radost. Alem je simbolično postavljen u podne kao znak naše istrajnosti i opredijeljenosti da ponovo izgradimo sve što je porušeno”, istakao je Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica koji kaže da je današnjim činom postavljanja alema završena munara, a da u narednom periodu slijedi restauracija i obnova džamije.

Peštalić je rekao da je u toku akcija prikupljanja sredstava, a da će s proljećem biti nastavljeni radovi na daljnjoj obnovi džamije.

“Ovim putem se zahvaljujem svim vakifima i dobrim ljudima koji su učestvovali i odvojili od svog imetka dio sredstava za obnovu munare”, istakao je Damir-ef. Peštalić.

Na području općine Srebrenica ostala je još jedna džamija u naselju Sase koju je potrebno obnoviti.

U periodu od početka povratka do sada je u potpunosti obnovljena 21 džamija. U naselju Podgaj je izgrađena nova džamija koja nije postojala prije agresije, a u toku je obnova džamije u naselju Vidikovac.

(Agencija Anadolija/Muftijstvo tuzlansko)