Na petnaestak kilometara od Srebrenice, na samom ulazu u kanjon rijeke Jadar, nalazi se selo Slapovići, na čijem tlu se nalazi jedina džamija sa srebreničke opštine koja nije minirana i porušena.

Džamiji je sačuvan stari izgled jer je bila zapaljena. U ovom selu prije agresije na Bosnu i Hercegovini, prije genocida počinjenog na području Srebrenice, živilo je stotinjak stanovnika. Danas tu niko ne živi. Džamija je obnovljena, ali džemat nije aktivan.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) u Srebrenici Damir ef. Peštalić za Preporod.info je ispričao da su sve srebreničke džamije minirane i srušene, osim džamije u Slapovićima kojoj su jedinoj uspjeli sačuvati stari prijeratni izgled.

– Džamija nije bila porušena do temelja. Četnici su je zapalili 1995. godine. Ne znamo zbog čega je nisu minirali kao sve ostale džamije u Srebrenici. Vjerovatno su je zaboravili ili su se kontali vratiti, pa nisu. Hvala Allahu ostala je i sačuvana u njenom originalnom obliku kakva je bila – kazuje ef. Peštalić.

Pojašnjava da je ovu srebreničku džamiju sagradio Mula Selim Alemić 1936. godine.

– Pored toga što je sagradio džamiju, uvakufio je i zemljište od 110 dunuma, livade, pašnjake, šumu, izgradio most, vodenicu i mejtef, čime je pomogao privrednom i socijalnom razvoju tog područja. Vakif Mula Selim Alemić je i najveći vakif na području Općine Srebrenica, a vjerujem da je jedan od najvećih vakifa u cijelom Podrinju. U vrijeme kada je džamija izgrađena u Slapovićima 1936. godine i kasnije do genocida tom džematu su pripadala naselja Slapovići, Bučje, Kutuzero, Bijelo Polje, Lipovac, Kasapići, Strane i Sarači. Ovih osam zaseoka je pripadalo tom džematu. Bio je to veliki džemat – ističe ef. Peštalić.

Nažalost, dodaje, u srebreničkom genocide većina mještana je ubijena, a oni koji su preživjeli danas žive u dijaspori ili u nekom drugom gradu u Bosni i Hercegovini.

– Mještani naselja Slapovići su teško stradali u genocidu. U julu 1995. godine selo je potpuno uništeno, stanovnici su protjerani. Većina njih je pobijena – navodi ef. Peštalić.

Prvi imam džamije bio je Mula Selim Alemić koji je umro 1938. godine. Nakon njega efendija Jusuf Begić obavljao je dužnost imama. Poslije njegove smrti, nakon Drugog svjetskog rata, istu dužnost obavljao je Mehmed Delić, koji je u Slapovićima bio imam sve do pada Srebrenice 11. jula 1995. godine.

– Padom Srebrenice ef. Delić se vodi kao nestali. Još njije pronađen. Pored Delića u genocidu u Srebrenici ubijeno je još devet naših imama – sa žaljenjem priča ef. Peštalić.

Iako je džamija pretrpjela teška oštećenja zbog spaljivanja, vjernici su je obnovili. Zbog svoje starosti našla se na listi nacionalnih spomenika BiH.

– Džamija je obnovljena 2008. godine. Akciju su pokrenuli mještani koji su preživjeli genocid, a koji danas žive širom naše države i dijaspore. Oni su svojim sredstvima uspjeli obnoviti našu ljepoticu u Slapovićima koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH i ona je jedina džamija koju mi imamo kao nacionalni spomenik. U ovom džematu koji je brojao nekoliko sela danas živi samo nekoliko porodica, dok u Slapovićima gdje je džamija, nema ni jedne porodice i džemat ne funkcioniše. Mi se trudimo da svaki bajram-namaz nađemo nekog imama da gore klanja zajedno sa ljudima koji dođu na svoja porušena ognjišta. Također, svake godine 10. jula tradicionalno kod džamije učimo šehidsku dovu u Slapovićima, što je postalo dio programa obilježavanja dženaze u Srebrenici – kazao je na kraju razgovora ef. Peštalić.

(Preporod.info)