U džematu Babunovići, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenik, održana je svečanost povodom 40 godina od otvaranja nove džamije i promocija restauracije vrata stare džamije.

Prisutnima se u ime džemata ovom prilikom obratio predsjednik džematskog odbora Safet Sarajlić, koji je govorio o trenutnom stanju džemata.

O nastanku džemata Babunovići i projektu restauracije vrata govorio je vođa tima resturatora Nusret Duranović.

U ime Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzlanskog kantona (TK), obratio se direktor zavoda Kemal Nurikić, koji je naglasio važnost ovog projekta za Tuzlanski kanton, također, najavio je da će se u narednom periodu zalagati da ova vrata uđu u kulturno-nacionalne spomenike BiH.

Prisutne je poselamio i glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić.

Predstavnik Muftijstava tuzlanskog na ovoj svečanosti je bio dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. U svom obraćanjum Husić je istakao vrijednost džemata i čuvanja tradicije.

– Četrdesete godine su godine zrelosti, a po uzoru na Božijeg Poslanika, Muhammeda, a.s., svaki pojedinac bi u svom životu, od četrdesete do šezdesete godine trebao da da svoj maksimum za zajednicu – kazao je Husić.