Dana, 19.7.2023. godine, održana je svečanost povodom Nove 1445. hidžretske godine i otvorenja vakufskog objekta u džematu Previle. Programu je prisustvovao izaslanik Muftije tuzlanskog dr. Mensur-ef Husić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić, predsjednik IO MIZ-e Srebrenik Nedim Delić, gradonačelnik Srebrenika Adnan Bijelić, imami medžlisa IZ Srebrenik, vakifi, te džematlije našeg i drugih džemata. Program su izveli imami MIZ Srebrenik.

Na početku programa prisutnim se obratio mjesni imam mr. Mirsad-ef. Djedović, koji je prestavio tok izgradnje vakufskog objekta. Glavni imam Refik-ef. Hodžić je govorio o vrijednosti djela koja ljudi čine u ime Allaha, dž.š., zahvalio se džematlijama na ovom pregnuću, te istakao aktivizam imama i džematskog odbora ovog džemata. Refik-ef. Hodžić nije krio emocje govoreći o stasavanju ovog džemata, realiziranim i planiranim projektima.

Dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove Muftijstva tuzlanskog prenio je prisutnim džemtlijma selame muftije dr. Vahid-ef. Fazlovića. U svom obraćanju ukazao je na poruke Hidžre u današnjem vremenu, na imperativ ostavljanja zabranjenih djela i revnosno izvršavanje djela pokornosti. Poseban akcenat je stavio na moralne i porodične vrijednosti, nužnost njihovog očuvanja u vremenu velikih izaziva. Dr. Husić je istakao da će sa izgradnjom vakufkog objekta uz džamiju biti olakšana realizacijaaktivnosti i programa sa različitim kategorijama džematlija.

Izgradnja vakufskog objekta počela je 20.07. 2019. godine. Džematlije džemata Previle učestvovali su u igradnji dobrovoljnim prilozima i neposrednim izvođenjem radova. Veliki doprinos izgradnji dale su džematlije ovog džemata i drugi aktivisti iz dijaspore. Žene džemata Previle, predvođene koordinatoricom prof. Aidom Djedović aktivno su podržavale izgradnju objekta.

Vakufski objekat je dimenzija 14.5 m  x 11,5 m. Na prvom spratu je izgrađena mektebska učionica koja se koristiti za vjersku pouku, hifz Kur'ana, učenje arapskog pisma, za učenje o našoj vjeri dini islamu, kao i za organiziranje vjerskih i kulturnih manifestacija bitnih za naša vjeru, kulturu i tradiciju. Također, na prvom spratu se nalazi kuhinja, prostorija za omladinu, za druženje, ženska abdesthana, garaža i kotlovnica. Kada je u pitanju drugi sprat, on je urađen kao imamski stan.

emat Previle je od jula 2019. godine do danas uložio preko 300 000 hiljada KM  na proširenju džamijskog kapaciteta.Džematlijama i institucijama koje su podržale izgradnju objekt dodijeljene su zahvalnice, a vakifima vakufname.