Međunarodna debata učenika srednjih škola održana je u utorak, 16.05.2023. godine. Ovogodišnja tema bila je Obrazovanje u savremenom dobu. 

U debati je učestvovalo sedamdeset učenika, koji su se okušali u govorništvu na bosanskom i engleskom jeziku. U govorništvu na bosanskom jeziku prvo mjesto je osvojila Anela Duranović  učenica Mješovite srednje škole u Srebreniku, drugo mjesto je osvojila Emina Husić učenica trećeg razreda Behram-begove medrese, a treće mjesto zauzeo je Umejr Zukorlić učenik Medrese Gazi Isa-beg iz Novog Pazara.

U govorništvu na engleskom jeziku prvo mjesto je osvojila Maida Duraković učenica trećeg razreda Behram-begove medrese, drugo mjesto zauzela je Adina Kavgić iz Mješovite srednje škole u Srebreniku, dok je treće mjesto osvojila Maja Karić iz Međunarodne škole Richmond Park iz Tuzle.

U kategoriji za najbolji videospot prvo mjesto je osvojila Sumejja Redžić učenica Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba, drugo mjesto osvojile su Enna Berberović i Adna Rizvanović iz Međunarodne škole Richmond Park iz Tuzle, a treće mjesto pripalo je Lejli Tursunović iz Mješovite srednje škole u Srebreniku.

U netakmičarskom dijelu učesnici su iznosili svoja razmišljanja i stavove u formi radionica, podijeljeni u šest grupa, nakon čega su svoje ideje i zaključke prezentirali na završnoj sesiji.

Tokom svojih izlaganja i diskusija debatanti su prepoznali i analizirali pitanja koja su vezana za savremene obrazovne tokove, te izdvojili najvažnije izazove sa kojima se suočava obrazovni sistem danas u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama, te su predložili rješenja koja bi doprinijela njegovom osavremenjavanju i poboljšavanju.

Organizator 23. međunarodne debate je Behram-begova medresa.