Stručno usavršavanje za profesore vjerskih predmeta u medresama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održano je u ponedjeljak 21. augusta ove godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je na otvaranju ovog seminara, govoreći o ulozi uleme danas, kazao da su muderisi naših medresa u prvom redu po značaju misije i posla koji obavljaju.

– Muhammed, alejhi selam, nam je primjer. I svojim riječima i svojim djelom. On je poslan, kako je definirao svoju misiju, da usavrši moral i karakter ljudi te da poduči ljude. Muderisi u oblasti islamskih disciplina dužni su da poduče ljude u oblasti imana, islama i ihsana. To je naša ključna uloga i zbog toga je velika misija muderisa u medresi, onih koji rade na tome da se popravlja mlada ljudska duša, da se odgojno djeluje na nove generacije, kazao je muftija Fazlović.

Mr. Seid Eminović, voditelj odjela za osnovno i srednje obrazovanje Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, kazao je da društvene promjene utječu na odvijanje odgojno-obrazovnog procesa te da je veliki izazov danas odgojno i obrazovno djelovati, preventivno djelovati i izgrađivati mlade ličnosti koje su u našim medresama. Naglasio je da medrese svake godine bilježe maksimalan broj upisanih učenika što je ukazuje na veliko povjerenje koje Bošnjaci muslimani imaju prema medresama i Islamskoj zajednici.

Prisutnima se u ime domaćina obratio direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić naglasivši da je vjersko područje temeljna karakteristika medresanskog obrazovanja te da utiče na odgoj učenika, učenica i njihovih porodica.

O temi Muslimansko naslijeđe i kritičko mišljenje govorio je dr. Amir Karić, o temi Iščezavanje intimnosti izlagao je dr. Amel Alić a o Radnom stresu i ulozi nastavnika u razvoju emocionalne rezilijentnosti govorio je dr. Aid Smajić.