Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1979/1983. od 7. do 9. augusta organizira susret povodom 40. godišnjice završetka školovanja, a koji je otvoren posjetom reisul-ulemi Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću.

Ova generacija jedna je od najznačajnijih u historiji Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, i dala je mnoge istaknute ličnosti, među kojima reisul-ulemu.

– Drago mi je da vas vidim, hvala vam što ste došli. Ono što mogu kazati kao reisul-ulema, možemo biti ponosni na ovu našu generaciju. Svi daju svoj doprinos i Zajednici i Bosni i Hercegovini. Molimo Dragog Boga da u danima koji su pred nama budemo odani Bogu, domovini i narodu – kazao je ovom prilikom reisul-ulema.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović ukazao je na činjenicu da je otvaranje susreta posjetom reisul-ulemi Kavazoviću priznanje i znak podrške.

– Okupljanja svršenika Medrese su uvijek lijepi, dragocjeni doživljaji, sa mnogo dobrih uspomena. Uspomene se iznesu u našim razgovorima, ali se i ponesu nakon susreta. Mi smo se okupili u našem sjedištu zajedno s reisul-ulemom. Važno nam je da smo došli da se sa reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, kao učenikom iz naše generacije, ovdje vidimo, da budemo s reisul-ulemom u ovom vremenu kada nosi veliko breme. Mnogo je kušnji, izazova, imamo ih svi pojedinačno, ali reisul-ulema je ispred nas. Ponosni smo na djelo reisul-uleme Kavazovića i njegovu misiju u ovom vremenu. Željeli smo mu to kazati danas. Treba nam snage u našoj vjeri, našem zajedništvu, džematu, u našoj Islamskoj zajednici – kazao je muftija Fazlović.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Studentskog centra Islamske zajednice, podsjetio je da je ova generacija u prelomnom vremenu nosila teško breme življenja i promocije islamskih vrijednosti.

– Ljudi su optuživani, procesuirani, u zatvore odvođeni, zbog vjerskog opredjeljenja, zbog verbalnog delikta. U tom vremenu stasavala je jedna mladalačka generacija, koju će u toj dobi zadesiti i period agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada se stavila na branik vrijednosti. Možda je ova generacija u tom društvenom katalizatoru brže sazrijevala i nužno morala davati odgovore na društvene prilike. Odmah nakon agresije smo započeli naša okupljanja, i ustanovili smo da se sastajemo svake pete godine – izjavio je Ismail-ef. Smajlović.

Sulejman-ef. Čaušević danas obnaša funkciju imama u Sjedinjenim Američkim Državama, i kako je istakao, tradicija susreta je vrlo važna.

– Nisam mogao propustiti ni ovu priliku da dođem, jer, susresti se s ovakvim veličinama od ljudi, kakvi su reisul-ulema, ali i ostali, je zadovoljstvo i čast – kazao je efendija Čaušević.

Ibrahim-ef. Džafić, koji radi u Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Njemačkoj, naglasio je da su ponosni na uspjehe koje su pojedinci iz ove generacije postigli.

– Vrijeme brzo prolazi. Sretni smo zbog prilike da obilježimo ovaj jubilej ovdje u Sarajevu, u novoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice, i da zamolimo Allaha za naše kolege koje su preselili, i da Allah čuva i naš narod i našu domovinu. Ovo je jedna od najboljih generacija Medrese, ima nas svugdje u svijetu, profesora, doktora, muftija, ali i reisul-ulema. Svako na svoj način doprinosi boljitku Islamske zajednice, to je naša obaveza – izjavio je on.

Nakon posjete reisul-ulemi, upriličen je susret s profesorima – Džemalom Salihspahićem, Ferhatom Šetom i Ismetom Bečićem, prozivka generacije u amfiteatru Medrese i učenje hatma-dove.

Težišna aktivnost susreta je na obilasku mjesta genocida. Tako je programom susreta, između ostalog, sutra planirana posjeta Memorijalnom centru Rakita, Memorijalnom centru Veljaci, Memorijalnom centru Potočari i Memorijalnom centru Gornja Kalesija.

U srijedu, 9. augusta, učesnici će imati priliku za rekreativne aktivnosti i druženje u prirodi u Mektepskom centru u Kalesiji.