U petak i subotu 19. i 20. oktobra 2018. godine u Behram-begovoj medresi održani su Prvi susreti mladih matematičara i fizičara medresa i gimnazija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Susretu su prisustvovali učenici iz Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva, Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, Medrese Osman-ef.Redžović iz Visokog, Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Medrese Džemaludin Čaušević iz Cazina i Behram-begove medrese iz Tuzle.

Tokom dva dana, koliko su trajali susreti, predavanja su održali dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli dr. sc. Vedad Pašić i profesori ovog Fakulteta dr. sc. Smajo Sulejmanović, dr. sc. Suad Kunosić, kao i profdesor fizike u Behram-begovoj medresi mr. sc. Dino Ćorović. Tom prilikom su prisutni mogli da vide i nekoliko praktičnih radova i ogleda.

U subotu je ovim susretima prisustvovao i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić obrativši se prisutnima. Istakao je značaj prirodnih nauka za razvoj i napredak jednog društva.

Tokom susreta vođene su diskusije i o potrebi povećanja fonda časova prirodnih nauka, posebno u trećem i četvrtom razredu medrese, kao i usklađivanju planova i programa nastavnih predmeta matematika i fizika.

Planirano je da ovi susreti postanu tradicija i da budu unaprijeđeni u svojevrsne kampove, u cilju afirmacije ovih egzaktnih nauka među učenicima srednjoškolskih obrazovnih ustanova Islamske zajednice u BiH.

dav