U sali Centra za kulturu “Semberija”, u petak 19. aprila 2019. godine održana je Svečana akademija povodom 10 godina postojanja Mektebskog centra u Bijeljini.

Programu su prisustvovali rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, zamjenik predsjednika Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević, te načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Bijeljina Samer el Chekh, glavni imami, imami, predsjednici medžlisa i džematskih odbora, te brojne džematlije iz Bijeljine, susjednih gradova i iz dijaspore.

Uz pomoć svojih muallima, muallime i vaspitačica, program su pripremili članovi sekcija Mektebskog centra, od predškolskog uzrasta, preko osnovaca i srednjoškolaca, studenata i mladih.

Program je počeo projekcijom filma posvećenog ovom jubileju, u produkciji i realizaciji agencije VIP studio, braće Mehmedović iz Srebrenika. Uz nastupe recitatora, solista, hora i folklora, posebnu pažnju izazavalo je predstavljanje i uživo izvođenje prigodne ilahije, koju su hor i muzičari Mektebskog centra snimili u studiju Eldina Huseinbegovića u Sarajevu.

Na svečanosti su se obratili dr. Sead-ef. Seljubac, Samir-ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora.

Govornici su podsjetili na sve one koji su, uz Božiju pomoć, doprinijeli ostvarenju projekta Mektebskog centra, od ideje, preko finansijske podrške i izgradnje objekta pa do realizacije mnogobrojnih aktivnosti tokom deset godina postojanja.

Dodijeljene su i zahvalnice najistaknutijima u radu Mektebskog centra, za izradu prigodnog filma, zahvalnice su dodijeljene braći Mehmedović, a u ime članova Mektebskog centra, za posvećenost i dosljednost u svim aktivnostima, zahvalnicu je primio Mirza Duraković. Za poseban doprinos i posvećenost u afirmaciji vjere, kulture i obrazovanja, zahvalnice su dodijeljene supružnicima Mirsad-ef. Okanoviću i muallimi, profesorici Enisi Okanović.

Generalni pokrovitelj Svečane akademije bio je Grad Bijeljina.