Medžlis Islamske zajednice Odžak i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Odžak, organizirali su, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, zajedničku akademiju kojoj je prisustvovao veliki broj džematlija i građana.

Svečana akademija započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. U nastavku programa prusutni su imali priliku poslušati ilahiju “Devet šehida bosanskih heroja”, zatim pjesme i recitale o Bosni u izvedbi članova recitatorske sekcije, te obraćanje Ahmera Škrijelja, predsjednika BZK “Preporod” Odžak.

Drugim dijelom svečane akademije rukovodio je Safet-ef. Karahmetović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Odžak, u svojstvu moderatora tribine pod nazivom “Domovina se brani, čuva i voli”.

U svom uvodnom obraćanju, Glavni imam je naglasio da su u fokusu ove akademije komandanti naših slavnih brigada, gazije, borci, naši plemeniti šehidi, te sve patriote i pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, oni koji su životima branili i odbranili nezavisnost BiH”.

Posebni gosti na svečanoj akademiji i učesnici na tribini o Domovini bili su Nezim-ef. Halilović-Muderris i Harun-ef. Hodžić, ratni komandanti. U svojim obraćanjima gosti su izrazili zadovoljstvo i čast što imaju priliku biti dijelom ove svečane akademije.

Nezim-ef. Halilović-Muderris, između ostalog je kazao: “Mi s ponosom govorimo o samom procesu referenduma, odnosno priznavanja naše domovine BiH, ali i našeg herojskog otpora koji je uslijedio kao odgovor oružanoj agresiji na RBiH, kao što uzdignute glave govorimo i o herojstvima svih pripadnika Armije i MUP-a BiH- kazao je Halilović.

Harun-ef. Hodžić je kazao kako se mi Bošnjaci, ali i sve patriote ove zemlje, moraju uozbiljiti i dati vlastiti doprinos da naša domovina bude onakva za kakvu smo se borili.