Svečanom maturskom akademijom, u subotu 20. aprila 2019. godine, školovanje u Behram-begovoj medresi završila je 343. generacija maturanata i maturantica.

Ovu 343. generaciju maturanata su u muškim odjeljenjima vodili razrednici hafiz Amir Hodžić i prof. Fadil Alić, te odgajatelj Nedžad Vehabović, a maturantice su vodili razrednici prof. Alma Buljubašić i hafiz Edin Dedić, te odgajateljica Amina Mujić.

Program su pripremili i izveli učenici i učenice Behram-begove medrese, a prisutnima su se obratili izaslanik reisu-l-uleme Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, direktor Medrese Ahmed-ef. Hatunić i pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK Fikret Vrtagić.

Muftija Fazlović se prisjetio rahmetli Besim-ef. Čanića, koji je ugradio mnogo u obnovljene temelje Behram-begove medrese, a čija najmlađa kćerka Aiša je danas završila ovu školu. Posebno je ukazao na odgojnu komponentu koju je ova škola pružila učenicima tokom školovanja, te je istakao važnost brige o institucijama, a posebno institucijama odgoja i obrazovanja.

„Behram-begova medresa je ponos našeg naroda. Mislim da se malo čime muslimani u ovome dijelu naše domovine ponose kao što su ponosni na Medresu. Ova djeca su naša nada. Moguće je izaći na kraj sa svim iskušenjima, pa i onima u ovome vremenu, i odgojiti generaciju kao što je ova 343. generacija Behram-begove medrese,“ kazao je muftija Fazlović.

Direktor Ahmed-ef. Hatunić je istakao da je 343. generacija pomno izvršavala svoje obaveze i nije mnogo brinula one koji su s njima svakodnevno radili. Nizali su uspjehe i bili dijelom školskih ekipa i timova koji su ostvarili značajne rezultate u ovoj školskoj godini. 

Halida Duraković iz Živinica, učenica generacije, kaže kako joj je Behram-begova medresa, pored kvalitetnog obrazovanja pružila i brojne prilike da otkrije i usavrši svoje talente, uobliči svoj karakter, te izgradi samopouzdanje.

Učenik generacije Tarik Britvarević iz Gradačca je poručio učenicima osnovneih škola da upišu Behram-begovu medresu jer je ona već nekoliko godina najbolja škola u Tuzlanskom kantonu ali i zbog činjenice da će tu upoznati prijatelje iz mnogih gradova ovog kantona i šire.

Ova generacija broji 69 učenika i 73 učenice, od kojih su 2 hafiza i 4 hafize.