Nastavljajući pozitivnu praksu promocije i podrške akciji prikupljanja zekata i sadekatul-fitra, Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizovao prijem za imame, muallime i aktiviste koji su ostvarili najbolje rezultate u aktivnostima prikupljanja zekata i sadekatul-fitra u 2023. godini.

Organizator prijema je Uprava za vjerske poslove i Ured za zekat, a prijemu je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, koji je u obraćanju prisutnima podsjetio na specifičnost zekata kao ibadeta.

– Naša zajednica je ona koja se temelji na onome što je sadržano u Kur'anu i tradiciji Allahovog poslanika. U jednom periodu naše povijesti je zekat kao jedan od stubova vjere, bio gotovo potisnut iz naše prakse. Trebalo je proći vrijeme da se ovaj farz na neki način oživi i privede našoj svijesti, na način da je to ibadet, te da kao ibadet ima svoje mjesto – poručio je reisul-ulema.

Ovom prilikom je podsjetio na značajnu ulogu imama na polju edukacije džematlija po pitanju izvršavanja oovg i drugih ibadeta.

– Zahvalni smo svima vama koji stojite na ovom putu i oživljavate ovaj farz. Naša zajednica je na putu da ovaj ibadet zaista oživi, te da on bude njen stub. Važno je da poučimo ljude o zekatu, njegovoj obaveznosti i načinu na koji se ovaj ibadet izvršava. Neka vaš trud i rad na putu oživljavanja ovog farza Allah, dž.š., kabul učini – kazao je reisul-ulema.

Rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice Vehid Arnaut je kazao da je ovaj prijem od iznimne važnosti, jer se njime iskazuje zahvalnost vjernicima koji daju podršku Fondu Bejtul-mal, te se čestita imamima koji rade i doprinose.

– Danas će ovdje biti predstavnici svih 2.000 imama, koliko ih otprilike u Bosni i Hercegovini i dijaspori ima, a oni će u ime svih svojih kolega biti reprezenti ovog prijema. Naš je cilj da na taj način pošaljemo poruku o tome da iznimno cijenimo njihov trud i zalaganje na njihovom putu.

Posebno zbog toga što smo motivirani riječima Poslanika, a.s., koji kaže da je onaj ko nekoga uputi na neko dobro kao onaj koji to dobro i čini – kazao je efendija Arnaut.

U ime nagrađenih ovom prilikom su se obratili Said-ef. Mujakić, glavni imam MIZ Cazin i Edin-ef. Hamzakadić, imam Istiklal džamije u Sarajevu koji su kazali da je čast i zadovoljstvo prisustvovati ovom prijemu skupa sa imamima koji su u proteklom periodu radili značajan posao.

U okviru ovog prijema je predstavljena kasida o zekatu koju su izveli Sead i Idris Mrahorović, a imamima, maullimama i aktivistima su učena priznanja.