Džamija i kulturno-obrazovni centar Tušanj izgrađeni su kao jedinstvena cjelina neposredno uz lokaciju nekadašnje džamije Amber hatun (Tušanjske), koja je porušena nakon II svjetskog rata

Dana 5. oktobra 2013. godine, održana je manifestacija svečanog otvorenja Islamskog kulturno-obrazovnog centra Tušanj u Tuzli. Džamija i kulturno-obrazovni centar Tušanj izgrađeni su kao jedinstvena cjelina neposredno uz lokaciju nekadašnje džamije Amber hatun (Tušanjske), koja je porušena nakon II svjetskog rata. Centar ima učionice i amfiteatar, te niz pratećih sadržaja, potrebnih za njegovo funkcioniranje.Povezan je sa džamijom, kao središnjom komponentom ovoga kompleksa.

Manifestaciji svečanog otvorenja Centra prisustvovale su mnogobrojne zvanice iz islamskog svijeta i Bosne i Hercegovine.

U prigodnom programu, uz učenje Kurana, izvođenje ilahija i video prezentaciju realizacije ovog projekta, skupu su se obratili Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazvlović, predstavnik donatora Omer El-Kenderij, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i glavni imam Medžlisa Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović, a dovu je proučio dr. Amir-ef. Karić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ-e u BiH.

U svom obraćanju, reis Kavazović je istakao da su naša braća iz Kuvajta činili mnoga dobra djela u Bosni i Hercegovini, a zauzvrat nisu ništa tražili. Željeli su da ostanemo muslimani kakvi smo ovdje oduvijek bili. Naš Islam ovdje u Bosni, koji smo učili od naših djedova, pradjedova i naših alima bosanskih, je naše najveće dobro koje trebamo čuvati  – poručio je reis Kavazović.Podsjećajući da je ovih dana u toku popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, reis Kavazović je posebno ukazao na istorijsko pravo Bošnjaka na svoje ime, vjeru i jezik.

Muftija Fazlović se zahvalio svima koji su doprinijeli da se ovaj objekat izgradi, naročito donatorima iz Kuvajta i vjernicima iz Tuzle. Muftija je posebno istakao da ovaj kompleks otvara dobre mogućnosti za odvijanje vjerskih, odgojnih, edukativnih i drugih programa, zbog čega je iznimno važan za Islamsku zajednicu, njene članove, Bošnjake i druge građane Tuzle i ove regije.

Presijecanje vrpce, kao simbolični čin otvorenja, obavio je reisu-l-ulema Kavazović i predstavnik donatora Omar El-Kenderi.

{gallery}091013{/gallery}