Džamija Azizija, u brčanskom džematu Brezovo Polje, koja je srušena u maju 1993. godine, obnovljena je i svečano otvorena u subotu, 16. jula ove godine. Svečanosti je prisustvovao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni brčanski imam Mustafa-ef. Gobeljić, dogradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić, imami, džematlije i gosti.

„Azizija nas podsjeća na činjenicu da ono što je dobro i što je utemeljeno na dobru ne može propasti. Azizija je džamija koja je odgajala generacije muslimana u Brezovom Polju i bila za nas, muslimane u BiH, značajan objekat. Utemeljena je na bogobojaznosti, a ono što je utemeljeno na bogobojaznosti ne može nikako iščeznuti. Zato je važno da su se Brezopoljci vratili i obnovili džamiju. Važno je da svaka naša džamija u BiH bude obnovljena, tamo gdje je bila, kao i svaki drugi vjerski objekat. To je dio Bosne i Hercegovine i trebamo se potruditi da sačuvamo naše naslijeđe. Azizija je dio našeg naslijeđa i ja čestitam svima koji su pomogli da se ona završi,“ kazao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Ova jedinstvena džamija u Bosni i Hercegovini, koja je bila izgrađena u turskom baroknom stilu, građena je u vremenu od 1863. do 1871. godine a ime je dobila po sultanu Abdul-Azizu. Prvi put je skoro potpuno uništena u oktobru 1943. godine. U januaru 1993. godine je zapaljena, a 21. maja iste godine srušena do temelja.

Vlada Brčko Distrikta je za obnovu Azizije, koja je počela 2005. godine, izdvojila 1.650.000 KM. Džematlije i donatori su za kaligrafske i druge radove izdvojili 300.000 KM. Njena obnova je trijumf civilizacije nad barbarizmom, trijumf ljudske dobrote nad ljudskom mržnjom, kazao je glavni brčanski imam Mustafa-ef. Gobeljić.

U Brezovom Polju danas živi oko 400 domaćinstava. Emir-ef. Hasanović, imam džamije, ističe kako su Brezopoljci protekle 23 godine željno iščekivali da se Azizija obnovi i ponovo otvori svoja vrata. Uz džamiju su izgrađeni i vakufska kuća, abdesthana, kancelarija, mektebska učionica, dječije igralište i igraonica, divanhana i drugi objekti. Mektebsku nastavu pohađa 23 djece, koliko je upisao i u osnovnu školu u ovom mjestu.

Uspravljanje Azizije džamije je simbol uspravljanja onih koji dolaze u nju, koji je vole, koji su za nju vezani svojom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću, a to su prije svega stanovnici Brezovog Polja, kazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Azizija džamija, i sve druge Azizija džamije uz Savu, su simbol svih Bošnjaka. Zahvalni smo dragom Bogu na snazi koju su pokazali Bošnjaci da je obnove. Nadamo se da nikada nećemo biti u takvoj kušnji da ostanemo makar nakratko bez Azizije džamije,“ kazao je muftija Fazlović.

Prije agresije na BiH, dugogodišnji imam ove lijepe džamije, bio je Osman-ef. Kavazović. Historijske činjenice i svoja sjećanja na Aziziju sabrao je u knjigu. Na početku agresije na BiH Osman-ef. je, zajedno sa svim mještanima Brezovog Polja, uhapšen i zatvoren u zloglasne logore Luka i Batković. „Ovo je moj najradosniji dan. Budio sam se i spavao sa Azizijom u mislima i samo dragi Allah dž.š. zna kako se danas osjećam. Ne bi mi bilo žao ni da u ovom trenutku preselim, jer se moj san ostvario,“ kazao je Osman-ef.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović poklonio je Azizija džamiji mushaf koji je dobio od predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Ovaj mushaf dar je džamiji Aziziji da iz njega, kako je kazao reis Kavazović, imami uče Kur'an i ramazanske mukabele.

„Džamija je mjesto gdje se ljudi drže zajedno, kao braća i sestre, gdje se s koljena na koljeno prenosi Božija riječ koju je On u jednom trenu odlučio poslati na srce Svoga poslanika Muhammeda s.a.v.s., da je on prenese svojim ashabima a od njih do nas. Taj put traje već skoro 15 stoljeća, iz dana u dan, sa munara ovih naših džamija, od Meke do Bosne, prenosi se šehadet koji ponavljaju milijarde ljudi, svjedočeći da je ono s čime je došao Muhammed s.a.v.s istina, dobrota, mehkoća ljudskog srca i Njegove riječi koja nas okuplja i vodi kroz ova tmurna vremena i teške sudbine. Bošnjaci ne zaboravljaju zločine, ali želimo dalje živjeti u miru sa onima koji ga žele graditi, sa onima koji ne misle zlo”, istakao je reisu-l-ulema Kavazović

Reisu-l-ulema je Azizija džamiju proglasio otvorenom i vakufom Islamske zajednice u BiH, a ključeve džamije uručio je Damiru Bulčeviću.

{gallery}1807160{/gallery}