Džamija u džematu Srnice Donje, Medžlis Islamske zajednice Gradačac, svečano je otvorena u subotu 21. jula 2018. godine.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, kao i pomoćnik Muftije tuzlanskog Muamer-ef. Zukić, glavni imam MIZ Gradačac Nusret-ef. Kujraković i predsjednik IO ovog medžlisa Husein-ef. Jukan, te premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić, imami i brojni džematlije.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je čestitao džematlijama na istrajnosti u izgradnji džamije i naglasio da je ovo zemlja dobrog komšiluka, te da može biti primjer Evropi i cijelome svijetu. Ne može zajednica biti dobra, ne može društvo biti skladno ako zajednicu i društvo ne sačinjavaju dobri pojedinci i zdrave porodice, kazao je muftija Fazlović.

Izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović je održao prigodno predavanje u kojem je posebno istakao plemenitost i dobrotu muslimana ovih prostora. On je džamiju proglasio vakufom Islamske zajednice, te je uručio i zahvalnice za pomoć u izgradnji džamije Općini Gradačac, Vladi TK i Vladi FBiH, kao i vakufnamu vakifu Hikmetu Mulabdiću.

Džemat u Srnicama Donjim je formiran 1998. godine, a njegove džematlije su Podrinjci koji danas žive u ovom mjestu. Oni su izgradnju džamije počeli 2013. godine, kada je i formiran Građevinski odbor kojeg je predvodio predsjednik Murat Ahmetović i imam u ovom džematu Mirza-ef. Hasanbašić. Izgradnja džamije je trajala pet godina, a većinu sredstava obezbijedili su džematlije ovog džemata. Najveći vakif je Hikmet Mulabdić iz Gradačca koji je i otvorio džamiju.