U tuzlanskom džematu Slavinovići 23. jula je svečano otvorena Svijetla džamija.

Svečanosti otvorenja džamije su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH Ismail-ef. Smajlović, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imam Medžlisa Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik IO ovog medžlisa Hasan-ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Stolac Mersed-ef. Šabanović, tuzalanski imami, imami sa područja drugih medžlisa, vakifi i džematlije. 

Prisutnim gostima su se obratili dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, imam džamije Esnaf-ef. Imamović, kao i predsjednik džematskog odbora Muhamed Trgovčević.
Izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović, rukovodilac Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta, je istakao da danas živimo u društvu koje ne promovira dobro i da u njemu nije lahko egzistirati. Okupljene vjernike Smajlović je podsjetio da se sa skupova poput ovog trebamo vratiti jači, da o njima trebamo prenositi dobre vijesti, promovirati dobro, iako je to ponekad teško i izazovno, ali je to naša obaveza.

hukici8

Dovu je proučio predsjednik IO Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić. Program su izveli članovi hora „Gazi Turali-beg“, a uvodno ašere proučio je hfz. Ahmed Avdibašić, polaznik mektebske nastave džemata Slavinovići (Bijela džamija), koji je ujedno i najmlađi hafiz na području Muftijstva tuzlanskog.

Noć ranije, u subotu, 22. jula poslije akšam-namaza upriličena je Večer Kur'ana, na kojoj je predavanje održao Mersed-ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac.

Ideja za gradnjom mesdžida u tuzlanskom naselju Hukići (Slavinovići) javila se prije više od deset godina za života Mehmeda Majdančića. Ideju je ponovo aktualizirao imam Bijele džamije u Slavinovićima, sad penzionisani hadži Ismet-ef. Avdibašić, a njena izgradnja je počela 16. juna 2012. godine.

hukici4

Vakifi ove tuzlanske džamije su Hajrija i Mehmed Majdančić, Murat Pezić, Omer Delalić, Ismet Avdibašić, Hatidža i Džemal Begičić, Sadik Jahić, Zijad Majdančić, Mirsada Kotorić, Sead Omerčević, Sejdalija Nuhanović, Nijaz Mehmedović te Senija i Fadil Jahić.

Među dobrotvorima džemata posebno su se istakli firma „Alpamm“ d.o.o. Tuzla, firma „Deling“ Tuzla, firma „Dekor“ Tuzla, kao i humanitarna organizacija „Human Appeal International“.

hukici2