U Kladnju je 29. jula svečano otvorena Tahvilagina džamija koja je izgrađena na mjestu nekadašnje stare džamije.

Prema dokumentima i starim fotografijama Kladanj je početkom 19. stoljeća imao devet džamija od kojih su do danas preostale dvije, Hadži Bali-begova u narodu poznata kao Kuršumlija i Hadim Ali-pašina džamija na desnoj obali rijeke Drinjače. Bogatim vjersko kulturnim programom otvorena je i treća, Tahvilagina džamija.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički, izaslanik muftije tulanskog dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, glavni imam Medžlisa IZ-e Kladanj Asim-ef. Esmić, predsjednik IO ovog medžlisa Džihad Kovačević, imami Medžlisa IZ-e Kladanj, imami koji su prethodnih godina bili na ramazanskoj praksi u ovoj džamiji, kao i predstavnici kantonalne i lokalne vlasti, te vakifi čijom zaslugom je džamija i završena.

Program su dodatno obogatili nastupi hora Behram-begove medrese i hora iz Sarajeva.

Prisutnima se obratio hadži Čučak Osman, predsjednik Građevinskog odbora, koji je iskazao radost što se nakon 29 godina obnove danas otvara nova Božija kuća, te se zahvalio na pomoći svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u njenoj gradnji.

Glavni kladanjski imam Asim-ef. Esmić se također zahvalio i čestitao je Kladnjacima na novom simbolu Kladnja, ovoj lijepoj džamiji u kojoj će se ako Bog da odgajati nove generacije čestitih insana.

Nakon obraćanja predsjednika IO Medžlisa Džihada Kovačevića i predstavnika kantonalne vlasti, zastupnika u Skupštini Kantona, mr. Midhata Čauševića, prisutnima se obratio izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac koji je istakao da ono što prije svega treba da otvorimo su naša srca i da ih usmjerimo ka vječnosti, a ispravan put za to su džamijska vrata i mihrab koji će nas odvesti pravom putu.

tahvilagina dzamija6

Uručene su i zahvalnice najistaknutijim vakifima, nakon čega se obratio i muftija travnički, Ahmed-ef. Adilović koji je istakao da je islam prisutan 550 godina na ovim prostorima, prenosi sa generacije na generaciju, a na nama je da se zapitamo jesmo li dosljedni u toj misiji prenošenja na naredne generacije i koliko se brinemo za našu omladinu.

Muftija je još istakao da nama trebaju i džamije i fabrike, ali da džamije odgajaju one koji će voditi te fabrike, na kraju je poželio da današnje otvaranje džamije bude i otvaranje naših srca na bolje.

tahvilagina dzamija44

Dovu je pročio dr. Sead-ef. Seljubac, a odlomake iz Kur'ana proučio je hfz. Omer Zulić.

Čast da otvori džamiju pripala je hadži Osmanu Čučku, unuku Čučak Nidullaha koji je službovao kao imam u Kladnju od 1901. -1918. i čija je familija iznjedrila 35 vakifa koji su pomogli izgradnju ove džamije.

tahvilagina dzamija 77

Noć ranije, u petak 28. jula, nakon akšam namaza koji je predvodio hfz. Sead-ef. Babaluk proučen je mevlud koji su proučili imami Medžlisa Kladanj i zikr koji su predvodili predstavnik tarikatskog centra u BiH, šejh nakšibendijske tekije “Šejh Mehmed-ef. Hafizović” u Olovu Nijaz Džindo i šejh Mustafa Hadžić sa svojim gostima. Prigodnim predavanjem obratio se Hamza-ef. Berbić imam džemata Gromiljak, Medžlisa IZ-e Kiseljak.

tahvilagina džamija11

tahvilagina dzamija2