Specijalna biblioteka “Behram-beg” u Tuzli, koja je namijenjena obrazovanju, informisanju i zadovoljavanju kulturnih i naučnih potreba građana iz oblasti islamistike, kulturne tradicije građana Bosne i Hercegovine i ostalih naučnih disciplina, 30. godišnjicu rada obilježit će svečanom akademijom koja će biti održana 5. decembra u Kongresnoj dvorani Hotela Mellain, s početkom u 14:30 sati.

Planirano je da svečanoj akademiji pod nazivom „Onaj koji čita ima budućnost“ prisustvuje reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, te predstavnici vjerskog, kulturnog, političkog, društvenog i akademskog miljea Tuzle, Tuzlanskog kantona i drugih gradova naše domovine.

Osnivanje Biblioteke rezultat je dugogodišnje želje grupe entuzijasta iz Tuzle da se od fonda knjiga i arhivske građe, koji je naslijeđen od Behram-begove medrese i drugih islamskih institucija koje su ranije postojale u Tuzli, formira biblioteka.

– Znatan broj takvih sadržaja pripadao je i određenom broju tuzlanskih alima. Prvobitno je bilo zamišljeno da to bude islamska biblioteka. Inicijativa je sprovedena u djelo 3. juna 1993. godine kada je Biblioteka “Behram-beg” počela s radom u sklopu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Nakon izvjesnog vremena, Biblioteka je postala samostalna institucija, a od 2005. godine prelazi u novu zgradu gdje i sada djeluje, na adresi Solni trg, br. 6 – izjavio je za Agenciju MINA direktor Biblioteke Admir Muratović.

Biblioteka je naziv dobila po Behram-begu, jednom od dva najveća vakifa u Tuzli, a ime ovog vakifa nosi i tuzlanska medresa (Behram-begova medresa) i Šarena (Atik ili Behram-begova) džamija.

– Od 2009. godine Biblioteka ima dva osnivača: Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Skupština Tuzlanskog kantona. Tada je potpisan Ugovor o suosnivačkim pravima i obavezama nad Bibliotekom ‘Behram-beg’ po kojem oba (su)osnivača participiraju u pravima i obavezama nad ovom ustanovom kulture. Biblioteka djeluje na području muftiluka tuzlanskog – objasnio je Muratović.

Ono što Specijalnu biblioteka “Behram-beg” čini posebnom u odnosu na ostale biblioteke u Tuzli jeste veliki broj knjiga na orijentalnim jezicima: osmanskom, turskom, arapskom i perzijskom. Među njima su i brojni rukopisi.

– Kao što stoji i u njenom nazivu, Biblioteka je specijalnog karaktera, zbog svoje, prije svega, Orijentalne zbirke, i kao takva koristi posebnim kategorijama korisnika; onima koji znaju iščitavati i koristiti se takvom literaturom, doprinoseći time razvoju Islamske zajednice i društva u kojem žive, općenito. S druge strane, Biblioteka je i javnog karaktera; apsolutno je otvorena za građanstvo koje je može koristiti u punom kapacitetu u okviru definisanih uslova i pravila – naveo je Muratović.

Pored esencijalnih bibliotečkih djelatnosti, Biblioteka redovno organizira različite programe kulturno-edukativnog karaktera.

– Biblioteka trenutno posjeduje preko 29.000 knjiga, oko 550 naslova serijskih publikacija, sa oko 30.000 brojeva, i druge bibliotečke sadržaje. Ukupan fond Biblioteke čini preko 85.000 bibliotečkih jedinica raspoređenih u osam zbirki: Zbirka na bosanskom jeziku, Zbirka na orijentalnim jezicima, Dječija zbirka, Zbirka periodičnih izdanja, Arhivska zbirka, Audio-vizuelna zbirku, Zbirka fototeke i Engleski kutak – naglasio je direktor Biblioteke.

Kako je najavio, Biblioteka će i u narednom periodu djelovati u skladu sa svojom misijom, popularizirajući knjigu i podižući kulturu građana na viši nivo.