Povodom završetka radova na rekostrukciji džamije u gradačačkom džematu Zelinja Donja, u subotu 20. augusta 2016. godine, upriličena je svečanost.

Džamija u Zelinji Donjoj izgrađena je 1985. godine. Bila je pokrivena četverovodnim krovom, a tokom Agresije na BiH pogođena je dva puta granatama, sa manjom materijalnom štetom. Već nekoliko godina postoji potreba za obnovom ove džamije, a uz veliki trud i zalaganje građevinskog odbora i džematlija kompletna obnova trajala je četrnaest mjeseci. Ukupna vrijednost radova je 235 950 KM. Tokom svečanosti dodijeljene su vakufname i priznanja.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni gradačački imam Nusret-ef. Kujraković, predsjenik Izvršnog odbora medžlisa Gradačac hafiz Husein-ef. Jukan, načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić, glavni imami, imami i veliki broj džematlija i gostiju.

– Mjesto Zelinja Donja je poznato po dobrim domaćinima, vrijednim ljudima i hrabrim borcima. Nemjerljiva je uloga džematlija ovog džemata u odbrani i obnovi infrastrukture nakon Drugog svjetskog rata, ovog i okolnih mjesta našega grada. U protekloj Agresiji na Bosnu i Hercegovinu, sinovi Zeljine Donje su bili stub odbrane našega Gradačca. Trideset i tri šehida i više od četrdeset ratnih vojnih invalida je dokaz hrabrosti zelinjana. Danas imamo vrijedne radnike i ponosimo se sa dva uspješna privredna subjekta usmjerena ka izvozu. Naša Zelinja je posebno poznata po našoj ulemi. Ovo je ulemansko mjesto. Imamo četrdeset i jednog svršenika medresa porijeklom iz Zelinje Donje, kazao je imam Izudin-ef. Baturić.

Izgradnja i rekonstrukcija džamija je trajno dobro djelo, a džamije su ukrasi i ovog i onog svijeta, posebno onih koji su u procesu izgradnje dali svoj doprinos, kazao je glavni gradačački imam Nusret-ef. Kujraković.

– Nadamo se da će ova džamija biti institucija koja će štititi naš narod od moralnog propadanja, koja će naš narod odgajati i koja će osigurati budućnost i islama i muslimana u Bosni i Hercegovini, kazao je Kujraković.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da su džematlije stub Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine.

– Oni koji su džematlije oni imaju svijest o svim svojim vrijednostima a naše vrijednosti su mnogobrojne, i one koje su najdirektnije vezane za Ahiret ali i one koje su vezane za Dunjaluk, jer nas je Allah dž.š. tako stvorio i odredio nam put koji nas vodi i kroz Dunjaluk i dovest će nas na Ahiret. Pored uleme, pored onih koji uče vjerske škole kako bismo se kvalitetno obrazovali u našoj vjeri, uvijek su bili važni ljudi široke ruke, vakifi. Njihova široka ruka govori o veličini i širini njihova srca. Nema džamija bez vakifa, istakao je muftija Fazlović. 

U petak, 19.08. poslije akšam-namaza priređena je večer Kur'ana. Kur'an su učili hafizi: Kemal ef. Mehić, Ernad Kujraković, Mensud ef. Đulović i Muamer ef. Kadrić. Predavač je bio hafiz Husejn ef. Čajlaković. Na početku programa, prisutnima su se obratili glavni gradačački imam Nusret-ef. Kujraković i imam džamije Izudin-ef. Baturić.

{gallery}2208160{/gallery}