Svečanost povodom završetka rekonstrukcije Brđanske džamije u Tuzli upriličena je u nedjelju, 16. decembra poslije akšam-namaza.

Svečanom programu su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni tuzlanski imam Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Hasan-ef. Spahić, tuzlanski imami, vakifi, kao i veliki broj džematlija ovog tuzlanskog, ali i okolnih džemata.

Tokom svečanosti je izražena zahvalnost svim vakifima i onima koji su rekonstrukciju džamije pomogli na bilo koji način. Prema riječima imama Brđanske džamije Husein-ef. Resića 356 osoba i oko deset privrednih subjekata je uvakufilo sredstva za radove na obnovi džamije. Istakao je da značajan broj vakifa čine nekadašnji polaznici mekteba ove tuzlanske džamije. 

Prisutnima su se obratili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i glavni imam Ahmed-ef. Huskanović.

Glavni imam Huskanović je čestitao imamu, džematlijama i svima koji su pomogli adaptaciju ove prelijepe džamije, te pozvao džematlije da budu uključeni u rad svog džemata i ubuduće.

Istaknuta je izuzetna podrška cjelokupnom procesu adaptacije od strane Muftijstva tuzlanskog i muftije Vahid-ef. Fazlovića.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se u svom obraćanju osvrnuo na značaj džamija u mahalama poput ove.

„Muslimani su uvijek imali svoju džamiju, svoj mesdžid. Blago nama što je ova naša domovina, lijepa i ponosna Bosna i Hercegovina, puna džamija. Mi poštujemo i svaku drugu bosansku bogomolju. Ako ljudi vjeruju u jednog Boga, u Sud sutrašnji – oni će biti dobri ljudi,“ – kazao je muftija Fazlović.

Tokom svečanosti dodjeljene su zahvalnice i vakufname zaslužnim džematlijama i institucijama. Posebna zahvalnica uručena je Husein-ef. Resiću koji je na mjestu imama u Brđanskoj džamiji posljednih 30 godina, a koji je zajedno sa džematskim odborom i džematlijama dao značajan doprinos u ranijim, ali i posljednjem procesu adaptacije i rekonstrukcije džamije.

Svečanost je upotpunjena i nastupom hora Medžlisa Tuzla „Gazi Turali-beg“ koji su izveli prigodan mevludski program ovim svečanim povodom.

Brdo džamija se nalazi u tuzlanskom naselju Donje Brdo, na lijevoj obali rijeke Jale. Džamiju je podigao ćehaja Osman prije 1600. godine. 
Ovom posljednjom rekonstrukcijom džamiji su vraćene neke njene ranije posebnosti, kao što su drveni prozori i drveni plafon. Rekonstrukcija je trajala oko tri mjeseca, a ovo je dosada najtemeljitija adaptacija ove stare i prepoznatljive tuzlanske džamije.