U sklopu projekta “Dani otvorenih vrata mekteba”, a u povodu početka nove mektepske godine, danas je u Gornjoj Tuzli upriličena svečanost na kojoj su bili prisutni novi i stari polaznici mektepske 2023/2024. godine, njihovi roditelji, imami, hatibi i mualime Medžlisa Gornja Tuzla, te rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić.

U ambijentu Hadži Iskender-čaršijske džamije u Gornjoj Tuzli govorilo se o značaju mekteba za zdrav odgoj djeteta, značaju porodice u savremenom društvu kao i svim izazovima modernog doba sa kojima se djeca susreću.

Prikazana je i kratki dokumentarni film o gornjotuzlanskom mektebu i njegovoj ulozi i značaju kroz vijekove autora Refika Topića.

O značaju i ulozi mekteba u razvoju zdrave porodice, odgojenog djeteta iz te porodice i njegovoj budućnosti govorio je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić.

– Rado dolazim u Gornju Tuzlu, ima ovdje nešto što rijetko gdje ima, ta neka iskra koja svima nama ulijeva nadu da ćemo i u budućnosti, još dugo, ako Bog da, živjeti u duhu porodičnih vrijednosti i pravilno odgojene djece. Hvala Allahu vidio sam ovakvih scena još na puno mjesta diljem naše domovine i zato želim istaći i danas da je mekteb više nego kvalitetna podrška našoj djeci da pobijede sve izazove vremena uz kvalitetan odgoj kroz porodicu, prakticiranje vjere i svih njenih vrijednosti kroz mekteb, buduće obrazovanje na temeljima prethodno rečenog i na kraju nema sumnje da će naša šira društvena zajednica i naša domovina na koncu dobiti uzornog građanina – kazao je, između ostalog, dr. Husić.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Gornja Tuzla Salih-ef. Jusić, koji je kazao da mu je svih ovih četrdeset godina rada sa mektepskom djecom predstavljalo slast u svoj službi vjeri i ljudima.

– Pogledam danas oko sebe i vidim uspješne ljude, profesore, doktore, biznismene i vidim ih često u džamiji, uzorni su to građani naše domovine i naše Gornje Tuzle i ponosim se time što je to tako. Medžlis Islamske zajednice u Gornjoj Tuzli je već desetljećima kroz odgojno obrazovnu i vjersku ustanovu, odnosno mekteb, iznjedrio jako veliki broj čestitih i uspješnih mladića i djevojaka koji su se dokazali u svojim profesijama i danas su primjer kako je i pored svih nepogoda koje nas okružuju moguće biti karakteran, pošten i dobar vjernik i poslušni Allahov rob, odan svom Gospodaru, svojoj domovini, privržen svojoj porodici i poslušan i poželjan komšija, prijatelj brat – kazao je Jusić.