U mektebu za cjeloživotno učenje „Bagremik“ u Lukavcu, 15.2.2022. godine održana je svečanost na kojoj je predstavljan ovaj projekt Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Puračić. Mekteba za odrasle djeluje već 28 godina a vodi ga profesorica Hasiba Saračević, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Puračić Zijad-ef. Vehabovića, predsjednik medžlisa Šemsudin Smajlović i članovi Izvršnog odbora, profesorica u Behram-begovoj medresi Azra Fazlović, koordinatorica Alma Poljić-Alić, koordinator Tarik-ef. Aganović, te učenici i učenice.

Muftija Fazlović je pohvalio rad profesorice Hasibe Saračević i njeno zalaganje na polju islamske misije, podučavanja i educiranja drugih. Pohvalio je i istrajnost učenika i učenica koje je profesorica Saračević podučila arapskom pismu i učenju Kur’ana.

“Hvala Bogu, mi muslimani imamo našu vjeru, imamo iman i islam. I nama, kao i generacijama muslimana prije nas, potrebna je snaga koja izvire iz duše i srca. Moramo biti spremni da radimo na sebi i moramo biti spremni da pomažemo jedni drugima. Raduje me što se ovdje redovno okupljate i što su sadržaji koje ovdje imate raznovrsni. Neke aspekte naše vjere ne možemo jačati ako nismo u džematu“, poručio je muftija Fazlović.

Svečani program pripremila je profesorica Saračević s polaznicima ove cjeloživotne škole. Predstavljene su sve generacije ovog mekteba, od onih najstarijih koji su naučili arapsko pismo i stekli titulu učača Kur'ana, do onih koji su tek zakoračili na put sticanja znanja. Promovisana je 171 osoba koja je u ovom mektebu naučila učiti Kur'an. Program je sadržavao učenje Kur'ana, recitacije, ilahije, te modnu reviju najmlađih s ciljem promocije hidžaba i tradicionalne nošnje Bošnjaka. Svim prisutnima, a posebno polaznicima mekteba, ova svečanost će ostati u lijepom sjećanju.