Centralna mevludska svečanost povodom rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s., za područje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je u Džamiji Kralj Abdullah u utorak 22. decembra ove godine.

Hor Gazi Turali-beg izveo je bogat mevludski program, s učenjenjem posebno odabranih ilahija za mevludsku svečanost.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović kazao je da ga raduje što u džamiji vidi veliki broj vjernika.

Predavanje je održao je mr. Mehmedalija-ef. Hadžić, profesor u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu.

– Želim da vam kažem da biti svjestan Boga predstavlja najveću čast na svijetu. Svijest o Bogu podrazumijeva da se živi po Kur'anu i biti zahvalan na onome što imamo. Danas je te svijesti sve manje. Zato svijet gledamo drukčije. Prilike u svijetu gledamo onako kako su drugi protumačili. Više vjerujemo lažima i konstrukcijama drugih nego vlastitim očima – kazao je u svome uvodu Hadžić.

On je naglasio da su iskrenost i istinoljubljivost najveće vrijednosti koje čovjek može imati, dok laž predstavlja grijeh. Vjernik nikada ne smije lagati.

– Moramo stalno uzimati moralne poruke iz Kur'ana jer je to najveća pokretačka snaga današnjice. U svijetu danas najveće pravo imaju oni najmoćniji. Oni definiraju šta je istina. U islamu najveće pravo ima onaj koji je najslabiji – ističe Hadžić.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović obraćajući se vjernicima kazao je da mevlud predstavlja vrelo naše radosti, jer se radujemo zbog rođenja Muhammeda, a.s.

– U našoj tradiciji je i to da mevlud nije samo jedan program i jedna večer. Mi imamo mevludske mjesece u kojima hoćemo polahko da otvorimo sve naše džamije i kuće da te mevludske radosti traju. Jer tako iskazujemo ljubav prema Allahu i Muhammedu a.s. Čuvajmo ovu našu tradiciju. Hod stazom Muhammeda a.s. je najsigurniji hod i uslov da nas Allah zavoli – poručio je muftija Fazlović.

{gallery}2412150{/gallery}