Ovaj namaz u Memorijalnom centru klanja između 100 i 150 džematlija, a uglavnom su to majke čija su djeca tu ukopana

Od 2006. godine na Musali u Memorijalnom centru u Potočarima klanja se teravih-namaz.

Majke iz Srebrenice, koje su se do tada vratile u svoje domove, došle su u Medžlis IZ-e Srebrenica s idejom da se ovaj namaz klanja baš na tom mjestu. Svoj zahtjev su obrazložile činjenicom da šehidi nisu mrtvi i da one žele sa svojom djecom klanjati.

„Bilo je to teško iskustvo i teška odluka, ali smo pozitivno odgovorili i od 2006. godine pod Musalom klanjamo teravih-namaz. Svake godine angažujemo učenika medrese ili studenta FIN-a, koji imami. Zadnjih pet godina teraviju predvodi Dževad Orić, student FIN-a, rođen i živi u Potočarima“, kaže glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenica Damir-ef. Peštalić.

Ovaj namaz u Memorijalnom centru klanja između 100 i 150 džematlija, a uglavnom su to majke čija su djeca tu ukopana.

„Poseban je osjećaj klanjati namaz u Potočarima. Zato pozivam sve naše Bošnjake i Bošnjakinje, koji imaju priliku i mogućnost, da dođu u najveći džemat u našoj državi i šire“, kaže Peštalić.

Osim u Potočarima, teravija se u Srebrenici klanja na još 10 mjesta: u devet obnovljenih džamija i u jednoj privatnoj kući.  U gradu se klanja u Čaršijskoj džamiji i u Đozića džamiji.

Mukabele se uče u pet džemata, a u svim džematima će biti pripremljeni programi povodom mubarek noći, te zajednički iftari.

Dva učenika i dvije učenice medrese, te tri studenta FIN-a, koji su angažirani ove godine, dodatno su obogatili ramazanski život u Srebrenici, ističe Peštalić.