U tuzlanskoj džamiji Kralj Abdullah u srijedu 25. jula proučen je kelime-i-tevhid i hatma dova pred dušu Hatidže Mehmedović, predsjednice udruženja „Majke Srebrenice“.

Prije učenja tevhida, prisutnima se obratila Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi, koja je kazala:

„Ovim našim skupom u glavnoj džamiji Muftijstva tuzlanskog iskazujemo najveće poštovanje prema majkama Srebrenice, među kojima je rahmetli Hatidža imala svoje posebno mjesto. Predvodila je udruženje Majke Srebrenice. To Udruženje, zajedno s ostalim udruženjima, obavlja veliku misiju borbe za istinu o Agresiji na našu zemju i Genocidu u Srbrenici i Podrinju. Rahmetli Hatidža Mehmedović je izgubila sve najbliže članove porodice: dva sina, muža i braću. Allahovim davanjem, iz takvog velikog bola u njezinoj duši je ponikla snaga s kojom je svojoj zemlji i svom narodu toliko učinila da će ostati jedna od najpoštovanijih Bošnjakinja našeg vremena. Hatidža, naša sestra, pored svih svojih vrijednih osobina sve vrijeme je pokazivala i izrazitu sposobnost da se snažno izrazi a da to bude jaka riječ, i u njeno ime, ali, i u ime svih nas. Ova hrabra i plemenita žena, primjer je istrajnosti, zalaganja da se svaki tračak istine o genocidu u Srebrenici i Podrinju iznese na vidjelo. Njezina borba je izvirala iz njezine duboke vjere i ljubavi prema onima koje je izgubila, bila je čista od mržnje. To je put dobra za sve sinove i djecu u Srebrenici, u našoj Domovini, i za dobro svih ljudi na svakom mjestu. Zato je Hatidža Mehmedović, majka Srebrenice, i sve druge koje se bore poput nje, zaslužila poštovanje i zahvalnost svih majki u ovoj zemlji, ali i u svijetu,” kazala je prof. Fazlović.

Ovom zajedničkom ibadetu prisustvovale su koordinatorica za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević, profesorice Behram-begove medrese, te koordinatorice i džematlijke Medžlisa Kladanj, Lukavac-Puračić, Živinice i Tuzla.

Tevhid i hatma dova su proučeni i u džamiji u Srebrenici gdje je prisustvovao veliki broj džematlijki iz Srebrenice i Bratunca kao i drugih gradova naše zemlje.

Srebrenička majka Hatidža Mehmedović, primjer i simbol istrajnosti u borbi za istinu o Genocidu u Srebrenici i Podrinju, je preselila na Ahiret u nedjelju 22. jula, a dženaza joj je klanjana u srijedu 25. jula u Srebrenici.