Prvog dana Kurbanskog bajrama, u Behram-begovoj medresi u Tuzli je održan tradicionalni bajramski prijem Vahid-ef. Fazlovića, muftije tuzlanskog.

Prijem je upriličen za brojne zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života Tuzlanskog kantona i Muftijstva tuzlanskog.

Muftija Fazlović je istakao da je bajram blagdan koji nas okuplja u našim porodicama i komšiluku, i važno je da u ovim danima velike radosti budemo zajedno.

„Islamska zajednica je naša zajednička kuća, svi pripadamo Islamskoj zajednici, a ona ima svoje institucije. Jedan od velikih prioriteta u našem radu jeste Podrinje. Unazad nekoliko godina, uspjeli smo oformiti fond iz kojeg su sredstva namijenjena pomoći povratničkim džematima. Imam mora biti sa ljudima, sa svojim džematlijama, pa čak i u džematima gdje je nekada bilo nekoliko stotina domaćinstava a sada tek petnaestak. Ovih dana Islamska zajednica će otkupiti i oko 10.000 kurbana u povratničkim džematima. To je mogućnost da Bošnjaci u povratničkim mjestima uzgajaju svoja stada i da znaju da će imati siguran plaman.

Iako je prošlo mnogo vremena od najtežih dana u kojima smo bili i danas ima značajnih poteškoća. Još uvijek su Bošnjačka djeca u nekim sredinama diskriminirana. Ovih dana ta djeca neće moći zakoračiti u škole koje su gradili njihovi očevi nego se moraju tražiti alternative.

Jedan od važnih stubova Bosne i Hercegovine jesu Bošnjaci u entitetu RS. Pozivam vas da svi zajedno, po tom pitanju, uradimo sve što je u našoj moći,“ kazao je muftija Fazlović.

kbp 15

Prijemu je prisustvovao Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, premijer Vlade TK Bego Gutić zajedno s ministrima, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, generalni direktor JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Bajazit Jašarević i mnogi drugi uzvanici.

kbp 3

kbp 1

kbp 4

kbp 5

kbp 6

kbp 8

kbp 9

kbp 14

(Foto: BH Reporter i Muftijstvo tuzlansko)